Opgeladen: 8-1-2020
Opgeborgen in: Suppletie voor meer uithoudingsvermogen, Plantenextracten
Translation: The underestimated ergogenic potential of Ecklonia cava (9-1-2020)

De onderschatte ergogene potentie van Ecklonia cava

De onderschatte ergogene potentie van Ecklonia cava
Waarom gebruiken sporters niet massaal Ecklonia cava? Die vraagt kwam bij ons op toen we ons realiseerden dat a. hoe goedkoop supplementen met Ecklonia zijn, b. positief uit humaan onderzoek is gekomen, c. door de EFSA veilig is bevonden voor humaan gebruik en d. sportprestaties verbetert in betrekkelijk bescheiden doseringen. Alstublieft dankuwel, zeg je bij zoveel goeds.

Ecklonia cava
Ecklonia cava is een eetbare alg die groeit in de oceanen rond Japan en Zuid-Korea. De supplementenindustrie gebruikt extracten van de alg die polyfenolen als floroglucinol, eckol, floroeckol, dieckol en bieckol bevatten.


De onderschatte ergogene potentie van Ecklonia cavaDeze fenolen heten ook wel florotannines. Ze zitten onder meer in afslanksupplementen, producten die de insulinehuishouding moeten verbeteren en pre-workout-producten.

In 2017 besloot de EFSA dat supplementen met florotannines uit Ecklonia cava veilig zijn voor humaan gebruik, en op de markt mogen komen. [EFSA Journal 2017;15(10):5003.] Volwassenen kunnen volgens de EFSA maximaal 263 milligram per dag gebruiken, tieners 163 milligram per dag.


De onderschatte ergogene potentie van Ecklonia cavaStudie
Tien jaar geleden experimenteerden Koreaanse wetenschappers met florotannines op 20 mannelijke sportieve studenten. Bij twee gelegenheden bepaalden de onderzoekers het uithoudingsvermogen van de studenten door ze steeds harder te laten rennen op een treadmill.

De ene keer kregen de studenten een half uur voor de test een placebo, de andere keer een supplement met 72 milligram Ecklonia cava-extract.

Resultaten
Het supplement verbeterde de tijd dat de studenten konden blijven rennen met meer dan 25 procent. Het supplement vergrootte de opname van zuurstof niet significant.


De onderschatte ergogene potentie van Ecklonia cavaNa de sessie vonden de onderzoekers meer glucose en minder lactaat in het bloed voor studenten als die Ecklonia cava-extract hadden gekregen. Ze vermoeden dat het supplement misschien de verbranding van vetzuren stimuleert, of de verwijdering van lactaat uit het lichaam versnelt.


De onderschatte ergogene potentie van Ecklonia cava

De onderschatte ergogene potentie van Ecklonia cavaConclusie
"This study demonstrated the effect of Ecklonia cava polyphenol on enhanced endurance performance for the first time", schrijven de Koreanen.

Belangen
Het artikel rept niet over sponsoring. De auteurs zijn echter wel betrokken bij het Seanol Institute, [seanolinstitute.org] een organisatie die het geteste Ecklonia cava-extract niet alleen uitvoerig bestudeert, maar ook produceert en vermarkt.

Bron:
Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2010;20(1):72-9.

Meer:
Humaan onderzoek: Chlorella vergroot VO2max (9-11-2018)
Chlorellasuppletie vergroot maximale opname van zuurstof (25-11-2014)
Spirulina verbetert uithoudingsvermogen hardlopers (22-12-2019)
Spirulina geeft hardlopers meer uithoudingsvermogen (10-11-2008)


Sporters die sumak gebruiken beschermen hun spieren en gewrichten

Jagen op de actieve stoffen in Antrodia camphorata

Extract van elfenbankje maakt fitter en sterker

Sporters die sumak gebruiken beschermen hun spieren en gewrichten
Sumak, een specerij van bes van de boom Rhus coriaria, is volgens deze humane studie uit 2016 interessant voor sporters.

Jagen op de ergogene stoffen in Antrodia camphorata
Antrodia camphorata is misschien wel de heetste medicinale paddenstoel in supplementenland. Extracten van de paddenstoel hebben legio positieve gezondheidseffecten, inclusief een aantal die interessant zijn voor sporters.

Extract van elfenbankje maakt fitter en sterker
Dat schrijven wetenschappers uit Taiwan in de International Journal of Medical Sciences.