Opgeladen: 1-4-2019
Opgeborgen in: Paddenstoelen, Plantenextracten, Suppletie voor duuratleten
Translation: Turkey Tail extract turns ordinary muscle into super muscle (2-4-2019)

Extract van elfenbankje maakt fitter en sterker

Extract van elfenbankje maakt fitter en sterker
Een supplement met een extract van een paddenstoel die wereldwijd in bossen en parken groeit, vergroot misschien zowel de spierkracht als het uithoudings-vermogen. Dat schrijven wetenschappers uit Taiwan in de International Journal of Medical Sciences. Die paddenstoel heet in het Latijn Coriolus versicolor, maar je kent hem waarschijnlijk als elfenbankje.

Studie
Gedurende 28 dagen gaven de onderzoekers de muizen elke dag een flinke dosis Coriolus versicolor. Je ziet de doseringen in de figuur hieronder. Hoe je de humane equivalenten van de gebruikte doses kunt berekenen, lees je hier.

Een controlegroep kreeg niets. [Vehicle]

Coriolus versicolor
De onderzoekers gebruikten een supplement met extract van het mycelium van Coriolus versicolor. Het was geproduceerd door GeneFerm Biotechnology, en bestond voor 27.5 procent bestond uit de polysacharide krestin.

GeneFerm Biotechnologie sponsorde de studie trouwens niet. De onderzoekers werden betaald door de Taiwanese overheid.


Extract van elfenbankje maakt fitter en sterker


Resultaten
Na de suppletieperiode bepaalden de onderzoekers met hoeveel kracht de muizen in hun voorpoten zichzelf konden vastklampen. Ze keken ook hoe lang die dieren konden blijven zwemmen. Suppletie met Coriolus veriscolor vergrootte zowel de kracht als het uithoudingsvermogen van de dieren.

Opmerkelijk was dat de laagste dosis net zo effectief was als de hogere doses. Het zou dus zomaar kunnen dat de optimale dosis van Coriolus veriscolor onder de range ligt die de onderzoekers hebben beproefd, vermoeden we.


Extract van elfenbankje maakt fitter en sterker


Mechanisme
"In addition, we found that Coriolus versicolor mycelia extract has anti-fatigue activity by decreasing serum lactate, ammonia and creatine kinase and levels concentration at post-exercise, thereby elevating exercise performance in mice", schrijven de Taiwanezen.

"Furthermore, Coriolus versicolor mycelia extract treatment reduced the glucose levels both at rest and post-exercise. Thus, we suggested that Coriolus versicolor mycelia extract may promote the glucose utilization to peripheral tissues and has a glucose lowering action."

Conclusie
"These results showed that Coriolus versicolor mycelia extract has great potential in anti-fatigue activity", resumeren de onderzoekers hun bevindingen.

Bron:
Int J Med Sci. 2017 Sep 4;14(11):1110-7.

Meer:
Extract van Coriolus versicolor houdt de huid jong (12-9-2018)
Gezamenlijk schakelen Coriolus versicolor en Ganoderma lucidum het HPV-virus uit (5-9-2018)
Paddenstoelenextract PeakO2 [bevat Coriolus versicilor] maakt sporters fitter op alle fronten (29-2-2018)


Oesterzwam houdt sporters ziektevrij

Hericium erinaceus: de paddenstoel die het geheugen verbetert, maakt ook sporters fitter

Ouderen fitter door Cordyceps sinensis

Oesterzwam houdt sporters ziektevrij
Oesterzwammen - wetenschappelijke naam: Pleurotus ostreatus - bevatten suikerketens die het immuunsysteem activeren, en griep en verkoudheid helpen voorkomen.

Hericium erinaceus: de paddenstoel die het geheugen verbetert, maakt ook sporters fitter
Een capsule met 500 milligram Hericium erinaceus-extract zou het uithoudingsvermogen van sporters al moeten verbeteren.

Ouderen worden fitter door Cordyceps sinensis
Dat ontdekten voedingsonderzoekers van de University of California in Los Angeles toen ze proeven deden met mannen en vrouwen van 50-75 jaar.