Opgeladen: 23-5-2020
Opgeborgen in: Anti-inflammatoir dieet, Hart & bloedvaten
Translation: A diet that inhibits inflammation protects against stroke and myocardial infarction (24-5-2020)

Een dieet dat ontstekingen afremt beschermt tegen beroerte en hartinfarct

Een voedingspatroon met veel visolie, magnesium, curcumine, pepers en andere ontstekingsremmende bestanddelen vermindert de kans op een hartinfarct en een beroerte. Epidemiologen van het Zuid-Koreaanse National Cancer Center in Gyeonggi-do komen tot die slotsom in een studie die onlangs verscheen in Nutrients. Volgens de Koreanen kunnen vooral mannen baat hebben bij een voedingspatroon met een lage dietary inflammatory index.

Studie
Imran Khan en zijn collega's volgden een groep van een slordige 160000 Zuid-Koreanen, die toen het onderzoek begon 40-79 jaar waren, 7 jaar. In die periode kregen 1111 studiedeelnemers een hartaanval of een beroerte.

De onderzoekers kenden het dieet van de studiedeelnemers, en berekenden in welke mate het voedingspatroon ontstekingen bevorderde of juist verminderde.

Voedingsfactoren als veel koolhydraten, slechte vetten, ijzer en calorieën bevorderen ontstekingen, terwijl factoren als magnesium, omega-3-vetzuren, voedingsvezels, carotenoïden en flavonoïden juist ontstekingen afremmen. Een voedingspatroon met veel ontstekingsremmende factoren [en met een hoge dietary inflammatory index] beschermt tegen kanker, helpt hartaanvallen voorkomen en vertraagt veroudering op moleculair niveau.


Een dieet dat ontstekingen afremt beschermt tegen beroerte en hartinfarct


Resultaten
Hoe groter de ontstekingsbevorderende waarde van hun voedingspatroon, hoe groter was de kans op een een hartaanval of een beroerte. Vooral de kans op een beroerte hing samen met de inflammatoire index.

Toen de Koreanen hun gegevens uitspliststen naar sexe, bleek de inflammatoire index vooral relevant voor mannen dan voor vrouwen. Een dieet met weinig koolhydraten en veel magnesium en curcumine beschermt dus vooral mannen tegen beroertes en hartaanvallen.


Een dieet dat ontstekingen afremt beschermt tegen beroerte en hartinfarct


De onderzoekers ontdekten ook dat de ontstekingsbevorderende of ontstekingsremmende waarde van een voedingspatroon zwaarder weegt naarmate een leefstijl op andere punten ongezond is. Als je te dik bent, rookt of weinig beweegt, weegt de beschermende werking van een voedingspatroon dat ontstekingen afremt dus zwaarder. [Tabel]

Conclusie
"The results underline the importance of consuming a more anti-inflammatory diet as a strategy to lower the risk of cardiovascular disease for public health recommendations and guidelines for dietary recommendations in clinical settings", concluderen de Koreanen.

Bron:
Nutrients. 2020 Feb 24;12(2):588.

Meer:
Anti-inflammatoir dieet laat rokers jaren langer leven (16-9-2018)
Door een anti-inflammatoire leefstijl reageer je beter op krachttraining (1-3-2018)
Fit en vitaal op hoge leeftijd dankzij anti-inflammatoire leefstijl (26-2-2018)


Dit dieet vermindert de kans op dodelijke hartaanvallen, beroertes en kanker Zijn eieren goed voor hart en bloedvaten? Kaliumrijk dieet beschermt tegen beroerte, vermindert sterftekans

Dit dieet vermindert de kans op dodelijke hartaanvallen, beroertes en kanker
Deze onderzoekers veegden de gegevens uit dertien epidemiologische studies bij elkaar en analyseerden die opnieuw.

Zijn eieren goed voor hart en bloedvaten?
Eet elke dag een ei, en je kans op een dodelijke beroerte neemt af met 12 procent. Okee, da's niet veel. Maar het is heel wat anders dan het Voedingscentrum vertelt. Die boodschap kwetteren legio media op dit moment vrolijk rond.

Kaliumrijk dieet beschermt tegen beroerte, vermindert sterftekans
Een relatief hoge kaliuminname - kalium zit vooral in groenten, fruit en andere plantaardige producten - beschermt tegen beroertes en vermindert de kans op sterfte.