Opgeladen: 9-12-2023
Opgeborgen in: Eieren, Groeihormoon & IGF-1,
Translation: What happens to your IGF-1 levels when you eat 2 eggs every day? (10-12-2023)

Dit gebeurt er met je IGF-1-spiegel als je elke dag 2 eieren eet

IGF-1 is, als het gaat om de opbouwen van botten en spieren, misschien wel de krachtigste groeifactor in het lichaam. De aanmaak van IGF-1 is hoger naarmate er meer eiwitrijke voedingsmiddelen in je dieet zitten. Vooral eieren zijn goede IGF-1-boosters, ontdekten Thaise wetenschappers.


Dit gebeurt er met je IGF-1-spiegel als je elke dag 2 eieren eet


Studie
Onderzoekers van de Mahidol University voerden gedurende 35 weken een experiment uit 3 groepen scholieren van 8-14 jaar.

Scholieren in de experimentele groep kregen op elke schooldag 2 eieren bij de schoollunch [WE]. [Thaise scholen geven scholieren tussen de middag een maaltijd.] Scholieren in een andere groep kregen bij de lunch geen eieren, maar een equivalent daarvan dat evenveel energie en eiwitten leverde [protein substitute; PE]. Scholieren in de controlegroep kregen gewoon een standaardlunch en verder niets.

Resultaten
Het inpassen van eieren in het dieet verhoogde de IGF-1-spiegel meer dan het inpassen van een protein substitute. Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Dit gebeurt er met je IGF-1-spiegel als je elke dag 2 eieren eet


De toevoeging van eieren aan het voedingspatroon van de proefpersonen verhoogde de concentratie van niet alle, maar wel veel short chain fatty acids. De onderzoekers denken dat de microflora in de darmen hierbij een grote rol speelt.

De onderzoekers vonden een verband tussen de toename van de short chain fatty acids en de de toename van de IGF-1-spiegel. Ze opperen de mogelijkheid dat de toename van de short chain fatty acids in het bloed van de proefpersonen de stijging van de IGF-1-spiegel mede heeft veroorzaakt.


Dit gebeurt er met je IGF-1-spiegel als je elke dag 2 eieren eet


Bron:
Nutrients. 2023 Nov 16;15(22):4804.

Meer:
Ei per dag vermindert kans op dodelijke hart- of vaatziekte (28-5-2018)
Drie hele eieren zorgen voor meer spieropbouw dan zes eiwitten (27-12-2017)
Zijn eieren goed voor hart en bloedvaten? (23-11-2016)


Meer IGF-1 in spierweefsel door creatine Meer magnesium, meer testosteron en IGF-1 Meer slaap, meer IGF-1

Meer IGF-1 in spierweefsel door creatine
Mannen en vrouwen die aan krachttraining doen maken meer van het anabole hormoon IGF-1 aan in hun spiercellen. Slikken ze ook nog creatine, dan gaat de musculaire aanmaak van IGF-1 nog verder omhoog.

Meer magnesium, meer testosteron en IGF-1
Oudere mannen hebben meer IGF-1 en meer testosteron in hun bloed naarmate hun magnesiumspiegel hoger is.

Meer slaap, meer IGF-1
Sporters die meer spieren willen opbouwen, en ouderen die willen voorkomen dat ze spiermassa verliezen, zouden kunnen proberen om 's nachts anderhalf uur meer te slapen. Daardoor neemt de concentratie van het anabole hormoon IGF-1 in hun bloed toe.