Opgeladen: 28-7-2020
Opgeborgen in: Groeihormoon, Eiwitten
Translation: Protein intake key factor in growth hormone's anabolic effect (29-7-2020)

Eiwitinname factor in anabole werking groeihormoon

Eiwitinname factor in anabole werking groeihormoon
De anabole impact van groeihormoon wordt misschien groter naarmate gebruikers meer eiwitten consumeren. We formuleren het voorzichtig, want de studie waarop we die stelling baseren is gedaan met zieke en ondervoede mensen, niet met fitte atleten. Maar desondanks willen we de uitkomsten van het onderzoek, dat de Amerikaanse nefroloog Joel Kopple in 2005 publiceerde in Nephrology, Dialysis, Transplantation, graag met je delen.

Studie
De onderzoekers, die waren verbonden aan het Harbor-UCLA Medical Cente, injecteerden 6 volwassen nierpatiënten gedurende 21 dagen elke dag met groeihormoon. In die periode, en in de 14 dagen daaraan voorafgingen, bepaalden de onderzoekers hoeveel eiwit ze consumeerden en hoeveel IGF-1 er in hun bloed zat.

De meeste IGF-1-moleculen in het bloed zijn afkomstig van de lever. De lever maakt IGF-1 aan als de concentratie van groeihormoon in het bloed hoog is. De spieropbouwende effecten van groeihormoon zijn voornamelijk het werk van IGF-1.

Hier zie je hoe het lichaam de afgifte van groeihormoon en IGF-1 reguleert.

Resultaten
Je ziet hieronder dat bij de meeste proefpersonen groeihormoon de concentratie IGF-1 in het bloed verhoogde, maar dat 2 patiënten niet op groeihormoon reageerden. Dat waren Pt 3 en Pt 4.

Pt 1, Pt 2 en Pt 5 reageerden het beste op de toediening van groeihormoon.


Eiwitinname factor in anabole werking groeihormoon
Eiwitinname factor in anabole werking groeihormoon


Hieronder zie je hoeveel stikstof (zeg maar: eiwitten) de proefpersonen dagelijks consumeerden en hoeveel stikstof ze konden vasthouden (zeg maar: of ze in een anabole of katabole fase waren). Alle patiënten waren ondervoed. Dat is typerend voor hun ziekte.

Mocht het je interesseren: 1 gram stikstof is ongeveer gelijk aan 6.3 gram eiwit.

De figuur suggereert dat de inname van eiwit een belangrijke factor is in de anabole werking van groeihormoon. De proefpersonen die niet op groeihormoon reageerden, Pt 3 en Pt 4, hadden de laagste eiwitinname. De proefpersonen die het beste op groeihormoon reageerden, Pt 1, Pt 2 en Pt 5, hadden de hoogste inname van eiwit.


Eiwitinname factor in anabole werking groeihormoon


Slot
De onderzoekers beweren overigens niet dat nierpatiënten 'dus' maar groeihormoon moeten gaan gebruiken. Er zijn geen aanwijzingen dat groeihormoonbehandeling deze groep gezonder maakt, of langer laat leven.

Bron:
Nephrol Dial Transplant. 2005 May;20(5):952-8.

Meer:
MSM, groeihormoon en IGF-1 | Sterke botten, sterke spieren? (10-6-2020)
Te weinig kalium, minder IGF-1 in spieren (13-12-2019)
Meer slaap, meer IGF-1 (9-10-2016)


Ornithine voor krachttraining verhoogt afgifte groeihormoon Groeihormoon is voor sprinters Kwart van de chemische bodybuilders gebruikt ook groeihormoon

Ornithine voor krachttraining verhoogt afgifte groeihormoon
Geef een man van 80 kilo 8 gram L-ornithine voordat hij gaat met gewichten gaat trainen, en zijn groeihormoonspiegel stijgt een factor drie hoger dan normaal.

Groeihormoon is voor sprinters
Powerlifters, gewichtheffers, zeilers en duursporters hebben waarschijnlijk geen bips aan doping met groeihormoon. Maar sprinters? Die misschien wel.

Kwart van de chemische bodybuilders gebruikt ook groeihormoon
Iets meer dan een kwart van de krachtsporters die anabole steroïden gebruiken neemt ook groeihormoon.