Opgeladen: 17-8-2023
Opgeborgen in: Ketonen, Suppletie voor meer stamina
Translation: EPO level increase by ketones similar to altitude training (19-8-2023)

Verhoging EPO-spiegel door ketonen vergelijkbaar met training in de bergen

Als wielrenners na een intensieve sessie ketonen innemen, verloopt hun spierherstel sneller. Dat schreven we 5 jaar geleden. Volgens een recentere humane studie zijn er nog meer voordelen verbonden aan post-workoutsuppletie met ketonen. Ketonsuppletie verhoogt ook de aanmaak van EPO.


Verhoging EPO-spiegel door ketonen vergelijkbaar met hoogtetraining


Studie
Britse fysiologen, verbonden aan de University of Bath, lieten 9 doortrainde wielrenners bij 2 gelegenheden een uur fietsen. Dat uur bestond uit opeenvolgende cycli, waarin de wielrenners 2 minuten fietsten op 50 procent van hun VO2peak en daarna op 90 procent van hun VO2-peak.

Na de sessie kregen de wielrenners gedurende 2-3 uur shakes om te herstellen. De ene keer zaten er alleen koolhydraten en eiwitten in de shakes [CONTROL], de andere keer zaten er ook nog eens ketonen in [KETONE].

De doseringen waren fors. Een renner van 70 kilo kreeg 20 gram ketonen.

In de eerste 4 uur na de sessie namen de onderzoekers kleine beetjes bloed weg bij de renners en bepaalden daarin de concentratie EPO.

Je ziet de proefopzet in de figuur hieronder.


Verhoging EPO-spiegel door ketonen vergelijkbaar met hoogtetraining


Ketonmono-ester
De onderzoekers gebruikten ketonmono-ester of (R)-3-hydroxybutyl-(R)-3-hydroxybutyrate [chemische structuur bovenaan de pagina]. Als je even niet meer helder hebt wat dat is, lees dan nog even onze stoomcursus over ketonsuppletie. De passages over D-BHB-Mono-Ester gaan over de ester die is gebruikt in de studie waarover we het nu hebben.

Dit onderzoek is overigens niet betaald door de industrie. Een co-auteur is ex-werknemer van TdeltaS, het bedrijf achter ketonmono-ester. TdeltaS stelde de ketonen ter beschikking aan de onderzoekers.

Resultaten
De concentratie van het keton BHB in het bloed van de renners steeg door suppletie met ketonmono-ester.


Verhoging EPO-spiegel door ketonen vergelijkbaar met hoogtetraining

Verhoging EPO-spiegel door ketonen vergelijkbaar met hoogtetraining


Bovendien vergrootte ketonsuppletie de concentratie EPO in het bloed. Er waren als studies waarin toediening van ketonen via een infuus de hoeveelheid EPO liet stijgen, maar dit is de eerste studie waarin ketonen via orale toediening zo'n effect hebben.

De toename is behoorlijk fors. De onderzoekers zouden eenzelfde stijging hebben gezien als ze hun renners hadden laten fietsen op 2 kilometer hoogte.

Conclusie
EPO stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen - en rode bloedcellen vervoeren zuurstof van de longen naar de spieren. Langdurige suppletie met ketonen zou dus kunnen leiden tot meer rode bloedcellen - en dus betere prestaties in endurance-sporten als wielrennen en hardlopen.

Of dat echt zo is, kun je niet afleiden uit deze studie. Daarvoor is een trial nodig die langer duurt. En een sponsor die bereid is ongewoon veel centjes op tafel te leggen. Want snotverdulleme, wat zijn die ketonen duur...

Bron:
Am J Physiol Endocrinol Metab. 2023 Jan 1;324(1):E56-E61.

Meer:
Stoomcursus ketonen | Dit moet je weten voordat je ketonen gaat kopen (23-8-2019)
Sportdrank met keton-esters en koolhydraten werkt beter dan sportdrank met alleen koolhydraten (24-6-2017)
Sportdrank met ketonen versnelt spierherstel (22-4-2017)


Spectaculaire prestatieverbetering hardlopers door Danggui Buxue Tang Sauna werkt als EPO In combinatie met training verhoogt supplement met alpha-lipoic acid de EPO-spiegel

Spectaculaire prestatieverbetering hardlopers door Danggui Buxue Tang
Is het mechanisme EPO-gerelateerd?

Sauna werkt als EPO
Duursporters snoepen 1.9 procent van hun vijfkilometertijd af als ze 3 weken trouw pal na hun looptraining een half uur afzien in de sauna.

In combinatie met training verhoogt supplement met alpha-lipoic acid de EPO-spiegel
Duursporters maken waarschijnlijk fors meer EPO aan als ze elke dag 1200 milligram alpha-lipoic acid slikken.