Opgeladen: 18-3-2017
Opgeborgen in: Overgewicht, Psychologie
Translation: No translation yet

Gediscrimineerde dikkerd beweegt minder

Gediscrimineerde dikkerd beweegt minder
Dikke mensen die te maken krijgen met discriminatie vanwege hun gewicht gaan daardoor waarschijnlijk minder bewegen. Dat ontdekten de Engelse psychologen Sarah Jackson en Andrew Steptoe. De Britten denken dat gewichtsdiscriminatie het voor dikke mensen nog moeilijker maakt om af te slanken en gezond te blijven dan het al is.

Studie
De onderzoekers gebruikten de gegevens van 5480 vijftigplussers, die waren verzameld in de English Longitudinal Study of Ageing. De onderzoekers lieten de studiedeelnemers reageren op uitspraken als you are treated with less respect/courtesy en you receive poorer service than other people in restaurants/stores, en bepaalden zo of de deelnemers te maken hadden met gewichtsdiscriminatie. Daarnaast vroegen de onderzoekers de participanten hoe vaak en hoe intensief ze bewogen.

Resultaten
Zo'n 5 procent van de deelnemers rapporteerde gewichtsdiscriminatie. Hun BMI was gemiddeld 36.5. De gemiddelde BMI in de andere groep was 27.9.

De studiedeelnemers die gewichtsdiscriminatie rapporteerden waren 60 procent vaker lichamelijk volledig inactief dan de studiedeelnemers die niet met discriminatie maken hadden.


Gediscrimineerde dikkerd beweegt minder


De studiedeelnemers die te maken hadden met discriminatie deden 30 procent minder vaak aan matige en intensieve lichaamsbeweging dan de andere studiedeelnemers.

De onderzoekers hadden met statistische trucs het effect van geslacht, leeftijd, inkomen, opleiding en BMI weggepoetst.

Conclusie
"In summary, these results provide evidence that weight discrimination may be associated with lower participation in regular physical activity and higher rates of sedentary behaviour", schrijven Jackson en Steptoe. "Through this mechanism, weight discrimination may be implicated in the perpetuation of weight gain, onset of obesity related comorbidities and even premature mortality."

Bron:
BMJ Open 2017;7:e014592.

Meer:
Waarom we door sociale uitsluiting van dikke mensen meer gaan eten (30-11-2009)
"Dik-zijn is een recht" (30-4-2006)


Subjectieve leeftijd zegt meer over kans op ernstige ziekte dan objectieve leeftijd
En om die reden is leeftijdsdiscriminatie nog schadelijker dan het al is. Zie hiernaast.

Leeftijdsdiscriminatie versnelt veroudering, maar er is gelukkig een tegengif
En dat is afslanken.

Het tegenovergestelde van leeftijdsdiscriminatie maakt vijftigplussers sterker
En zorgt ervoor dat ze zich jonger voelen.