Opgeladen: 7-5-2017
Opgeborgen in: Seks, Duurtraining
Translation: No translation yet

Geen zin in seks? Doet u misschien aan duursport?

Geen zin in seks? Doet meneer toevallig aan duursport?
Bij mannen die veel - misschien kun je beter zeggen: te veel - aan duursport doen kan de interesse in seks verminderen. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers van de universiteit van North Carolina binnenkort in Medicine and Science in Sports and Exercise. De Amerikanen ondervroegen meer dan duizend mannelijke duursporters, die allemaal ouder waren dan 18.

Studie
De onderzoekers benaderden via verenigingen, tijdschriften en internetfora 1037 volwassen mannelijke wandelaars, hardlopers, wielrenners en zwemmers, die op de website van de onderzoekers vragen beantwoordden over hun training en hun interesse in seks.

Er zijn aanwijzingen dat duursport de testosteronspiegel verlaagt. De vragenlijsten waarmee de onderzoekers de libido van de mannen bepaalden zijn eigenlijk ontwikkeld om een geringe seksuele belangstelling te meten bij mannen die weinig testosteron aanmaken.

Resultaten
Hoe intensiever de proefpersonen trainden, hoe kleiner was de kans dat ze een normaal of hoog libido hadden. In de figuur hieronder hebben de onderzoekers die kans bij de duursporters die voornamelijk hoog-intensief trainen op 1 gezet. Diezelfde kans is bij de sporters die voornamelijk licht-intensief trainen 7.


Geen zin in seks? Doet u misschien aan duursport?


Geen zin in seks? Doet u misschien aan duursport?Een andere factor was de hoeveelheid training. Als de kans op een normaal of hoog libido bij de duursporters die wekelijks meer dan 10 uur trainen op 1 staat, dan staat diezelfde kans bij duursporters die wekelijks maximaal 6 uur trainen op 4.

Conclusie
"To conclude, this systematic study using an online survey approach suggests men engaged in higher intensities and greater durations of endurance training on a chronic basis are significantly associated with decreased libido scores", schrijven de onderzoekers.

"Although our findings are preliminary, the results suggest that clinicians who treat male patients with regard to Male Hypoactive Sexual Desire Disorder and/or council couples on infertility issues should take into account the degree of endurance exercise training a man is performing as a potential complicating factor."

De onderzoekers benadrukken dat de mannen die mee hebben gedaan aan het onderzoek mogelijk niet representatief voor alle duursporters zijn.

Bron:
Med Sci Sports Exerc. 2017 Feb 13. doi: 10.1249/MSS.0000000000001235. [Epub ahead of print].

Meer:
Koolhydraatarm dieet + intensieve duurtraining = dalende testosteronspiegel (17-5-2010)
Marathon halveert testosteronspiegel (1-6-2009)
Duursport verstoort hormoonhuishouding van mannen (28-1-2004)


Niet langer dan drie kwartier hardlopen houdt de testosteronspiegel op peil

Vitamine C houdt aanmaak testosteron in duursporters op pei

Clomid verviervoudigt testosteronspiegel overtrainde hardloper

Niet langer dan drie kwartier hardlopen houdt de testosteronspiegel op peil
Humaan onderzoek. Proefpersonen waren topfitte duursporters.

Vitamine C houdt aanmaak testosteron in duursporters op peil
Dierstudie. Humaan equivalent van de geteste doses is ongeveer 140-420 milligram per dag. Da's te doen...

Clomid verviervoudigt testosteronspiegel overtrainde hardloper
Spraakmakende case study uit de jaren negentig van de vorig eeuw.