Opgeladen: 7-10-2023
Opgeborgen in: Gember, Immuunsysteem, Plantenextracten
Translation: Now we know how ginger kicks your immune system up a notch (8-10-2023)

Zo zet gember je immuunsysteem een tandje hoger

Gember zet het immuunsysteem een tandje hoger. De hoeveelheid 6-gingerol - de belangrijkste actieve stof in gember - die je daarvoor nodig hebt, is bescheiden. Je zou via ordinaire gemberthee voldoende 6-gingerol moeten kunnen binnenkrijgen om je immuunsysteem te activeren.


Zo zet gember je immuunsysteem een tandje hoger


Studie
In het voorjaar van 2023 publiceerde Duitse moleculaire onderzoekers, verbonden aan Technical University of Munich, een in vitro-studie waarin ze experimenteerden met menselijke immuuncellen - neutrofielen, om precies. Neutrofielen zijn de immuuncellen die het echte werk doen. Ze doden parasieten en andere micro-organismen en ruime dode cellen op.

De Duitsers vroegen zich af of ze konden achterhalen op wat voor manier gember het immuunsysteem een tandje hoger zet. De eerste stap was het opsporen van receptoren op de neutrofielen waarmee 6-gingerol, waarschijnlijk de belangrijkste bioactieve stof in gember, kan interacteren. Toen de onderzoekers de capsaïcinereceptor [andere termen: vanilloid-receptor-1 of TRPV1] vonden op de neutrofielen, wisten ze dat ze die hadden gevonden.

Vervolgens stelden ze de immuuncellen bloot aan een concentratie van 6-gingerol [chemische structuur hieronder] die je kunt verwachten in het bloed van mensen die een liter gemberthee hebben gedronken. Dat komt neer om de inname van een theelepel gembertheepoeder. Dat is 2 gram gembertheepoeder. Een willekeurig gembersupplement bevat een veelvoud van de hoeveelheid gingerolen in gemberpoeder.


Zo zet gember je immuunsysteem een tandje hoger


Gingerol verandert door verhitting in shoagol. Verse gember, extracten en gembertheepoeder zijn beduidend betere bronnen van gingerolen dan gemberpoeder uit de supermarkt.

Vervolgens stelden de onderzoekers de neutrofielen bloot aan zowel 6-gingerol als het peptide N-formylmethionine-leucyl-phenylalanine [fMLF]. Immuuncellen kunnen dat peptide herkennen. Het peptide lijkt op peptiden van gevaarlijke bacteriën.

Resultaten
Door blootstelling aan N-formylmethionine-leucyl-phenylalanine maakten de neutrofielen meer CXCL8 aan. CXCL8 is hetzelfde als interleukine-8. Meer interleukine 8 betekent dat neutrofielen meer agressieve stoffen [ROS] aanmaken waarmee ze lichaamsvreemde indringers en door virussen geïnfecteerde cellen kunnen uitschakelen.


Zo zet gember je immuunsysteem een tandje hoger

Zo zet gember je immuunsysteem een tandje hoger


Het immunostimulerende effect van 6-gingerol verdween als de onderzoekers de neutrofielen ook blootstelden aan trans-tert-butylcyclohexanol [BCH]. BCH verhindert dat stoffen als gingerolen kunnen interacteren met de capsaïcinereceptor.

Conclusie
"At least in our experiments, very low [6]-gingerol concentrations are sufficient to affect the activity of immune cells via the TRPV1 receptor", resumeert eerste auteur Gaby Andersen in een persbericht. [sciencedaily.com February 14, 2023] "In blood, these concentrations could theoretically be achieved by consuming about one liter of ginger tea."

"Our results support the assumption that the intake of common amounts of ginger may be sufficient to modulate cellular responses of the immune system", vult onderzoeksleider Veronika Somoza aan.

"Nevertheless, there are still many unanswered questions at the molecular, epidemiological and medical levels that need to be addressed."

Bron:
Mol Nutr Food Res. 2023 Feb;67(4):e2200434.

Meer:
Gember versnelt herstel covid-19 met dertig procent (25-6-2023)
Verse gember haalt de angel uit het verkoudheidsvirus (5-4-2021)
Vatbaar voor verkoudheid en griep? Deze thee met gember voert je immuunsysteem op (15-2-2021)


Immuunsysteem beter bestand tegen infectie door suppletie met creatine Hoe yoghurt en kefir het immuunsysteem activeren en tegelijkertijd ontstekingen afremmen Fikse dosis quercetine beschermt tegen verkoudheid

Immuunsysteem beter bestand tegen infectie door suppletie met creatine
Neutrofielen zijn de stoottroepen van het immuunsysteem. Zij schakelen pathogenen zoals virussen en kleine parasieten uit door processen als phagocytose en netose.

Hoe yoghurt en kefir het immuunsysteem activeren en tegelijkertijd ontstekingen afremmen
Gefermenteerde zuivel vermindert de activiteit van CRP en verhoogt die van interferon-gamma.

Fikse dosis quercetine beschermt tegen verkoudheid
Als je niet meer piepjong maar wel fit bent, dan vermindert suppletie met een hoge (maar ook weer niet idioot hoge) dosis quercetine de kans dat je wordt geveld door een verkoudheid.