Opgeladen: 25-6-2023
Opgeborgen in: Immuunsysteem, Gember, Plantenextracten
Translation: Ginger speeds up recovery from Covid-19 by thirty percent (26-6-2023)

Gember versnelt herstel covid-19 met dertig procent

Covid-19 is voorbij en ook de nijvere samenstellers van dit gratis webmagazijn hopen dat dit zo blijft. Maar voor het geval dat SARS-CoV-2 nog enkele pijlen op zijn boog heeft, lazen we toch nog maar een Chinese trial waarin suppletie met gember het herstel van covid-19 versnelt.


Covid-19 is voorbij en ook de nijvere samenstellers van dit gratis webmagazijn hopen dat dit zo blijft. Maar voor het geval dat SARS-CoV-2 nog enkele pijlen op zijn boog heeft, lazen we toch nog maar een kleine Chinese trial waarin suppletie met gember het herstel van covid-19 versnelt.


Studie
Onderzoekers van Fudan University in China verdeelden 227 patiënten, die waren opgenomen met maar niet altijd door covid-19, in 2 groepen. De ene groep nam bij het ontbijt en de lunch 1.5 gram gemberextract in, de andere groep niet. Dagelijks gebruikten de proefpersonen dus 3 gram gember.

De onderzoekers gebruikten een product van Fujian Longzhi Biotechnology. Ze losten het op in warm water en dronken het als thee. We hebben geen informatie over de precieze samenstelling kunnen vinden.

Resultaten
De proefpersonen in de controlegroep verbleven gemiddeld 8.5 dagen in het ziekenhuis. Daarna waren ze symptoomvrij, testten ze niet langer positief en mochten ze vertrekken.

Bij de proefpersonen in de gembergroep was dat 6 dagen. De proefpersonen die gemberpoeder innamen waren dus gemiddeld 2.5 dagen eerder thuis dan de proefpersonen in de andere groep. Dat komt neer op een verkorting van de herstelperiode met ruim dertig procent.

Vooral bij 60-plussers was het positieve effect van gember merkbaar. Bij vrouwen was er geen sprake van een statistisch significante afname van het verblijf, bij mannen wel.

Klik op de tabel voor een grotere versie.


Covid-19 is voorbij en ook de nijvere samenstellers van dit gratis webmagazijn hopen dat dit zo blijft. Maar voor het geval dat SARS-CoV-2 nog enkele pijlen op zijn boog heeft, lazen we toch nog maar een kleine Chinese trial waarin suppletie met gember het herstel van covid-19 versnelt.


Mechanisme
Volgens in silico-onderzoek kan 6-gingerol, een actieve stof in gember, zich kan vastmaken aan het spike-eiwit van het coronavirus en de ACE-2-receptor van menselijke cellen. Via die receptor kan SARS-CoV-2 cellen binnenglippen. [Futur J Pharm Sci. 2021;7(1):13.]

Op die manier kan gember misschien het virus in het menselijk lichaam dwarsbomen waardoor het immuunsysteem minder moeite heeft bij de bestrijding van de infectie.

Conclusie
"Supplementing individuals with covid-19 with ginger could be a cost-efective strategy in the future treatment of covid-19", resumeren de onderzoekers.

Bron:
Nutr Metab (Lond). 2022 Dec 28;19(1):84.

Meer:
Metastudie | Suppletie met curcumine versnelt herstel bij covid-19 (19-3-2023)
Milde covid sneller over met gram Black Seed Oil per dag (14-1-2022)
Covid-19 | Arginine versnelt genezing (12-10-2021)
Patiënt met covid sneller weer naar huis door Green Propolis (21-8-2021)
Covidpatiënten sneller beter door suppletie met quercetine-complex (8-8-2021)
Beetje sneller beter na covid door extra vitamine D (31-7-2021)


Vatbaar voor verkoudheid en griep? Deze thee voert je immuunsysteem op Gember is een volwaardig hooikoortsmedicijn Verse gember haalt de angel uit het verkoudheidsvirus

Vatbaar voor verkoudheid en griep? Gemberthee voert je immuunsysteem op
Natural Care Tea activeert NK-cellen. In vitro-studie.

Gember is een volwaardig hooikoortsmedicijn
Gember bestrijdt de symptomen van hooikoorts net zo goed als loratidine, de actieve stof in anti-allergische medicijnen als Claritin of Allerfre.

Verse gember haalt de angel uit het verkoudheidsvirus
Het zou zomaar kunnen dat verse gember bescherming biedt tegen het verkoudheidsvirus. In vitro-studie.