Opgepoetst: 19-8-2021
Opgeladen: 29-12-2012
Opgeborgen in: Psychologie
Translation: Exercise less tiring in green surroundings (11-2-2013)

In een groene omgeving is inspanning minder vermoeiend

Duursporters halen net iets meer uit zichzelf als ze trainen in een park, in de bossen of in de weilanden. Dat ontdekten onderzoekers van University of Essex in Engeland. Alleen al het zien van de kleur groen vermindert tijdens inspanning gevoelens van vermoeidheid, aldus de Britten.


In een groene omgeving is inspanning minder vermoeiend


Natuurlijke omgeving
In een groene omgeving is inspanning minder vermoeiend
Mensen functioneren beter in een natuurlijke omgeving. De aanwezigheid van bomen verbetert bijvoorbeeld de werking van het immuunsysteem, en vermindert volgens Japans onderzoek de kans op kanker enigszins. Dezelfde onderzoekers ontdekten ook dat het lopen in een bosrijke omgeving op een subtiele manier meer positieve metabole en cardiovasculaire effecten heeft dan het lopen in een bebouwde omgeving.

Studie
De Britten bestuderen al enkele jaren het positieve effect van actief zijn in een natuurlijke en groene omgeving. Ze publiceerden in de nazomer van 2012 een onderzoek waarin ze keken naar het effect van alleen de kleur 'groen' op sportieve prestaties.

De Britten gebruikten 14 mannelijke studenten van zo'n 20 jaar als proefpersoon. De studenten moesten gedurende 5 minuten fietsen op 50 procent van hun maximale vermogen. Ze moesten zich dus matig-intensief inspannen.

Tijdens de 5-minutensessies keken de studenten naar videobeelden van een bestaande natuurlijke omgeving. De beelden waren identiek, maar de onderzoekers speelden met de kleur.

De ene keer zagen de studenten de beelden in hun originele kleur, de andere keer in zwart-wit, en weer een andere keer in rood. De figuur hieronder geeft je een idee. Zoals je ziet was de overheersende kleur van de originele beelden groen.


In een groene omgeving is inspanning minder vermoeiend


Resultaten
De beelden hadden effect, ontdekten de Britten. Toen ze gedurende de laatste 30 sec van de sessie de studenten vroegen hoe vermoeid ze waren, bleek dat tijdens het kijken naar de beelden in hun natuurlijke kleuren de studenten minder moe waren dan tijdens het kijken naar de beelden in zwart-wit. Het effect was niet opzienbarend groot, maar wel statistisch significant.


In een groene omgeving is inspanning minder vermoeiend


De studenten waren niet alleen minder vermoeid als ze groene beelden zagen. Ze voelden zich in het algemeen ook beter.

Conclusie
"This study is the first to show a special significance of the color green in green exercise that resulted in a more positive total mood and lower perceptions of exertion", concluderen de onderzoekers.

"The color perception processes responsible for positive mood and ratings of perceived exertion during green exercise are not well understood, in particular the extent to which the context of various color stimuli is important. Greater insights about the cognitive mechanisms of green exercise are needed in order to better understand its therapeutic potential."

Bron:
Environ Sci Technol. 2012 Aug 21;46(16):8661-6.

Meer:
Bomen beschermen mensen tegen kanker (2-6-2012)
Lopen in het groen gezonder dan lopen in de stad (19-5-2012)
Hardlopen in de weilanden gezonder dan op treadmill (3-5-2010)


Workouts in de natuur motiveren beter dan workouts binnen Meer bomen in je omgeving, meer Natural Killer Cells Natuurlijke omgeving verlaagt cortisolspiegel

Workouts in de natuur motiveren beter dan workouts binnen
Als je van jezelf vindt dat je moet gaan trainen, maar je afvraagt of je dat wel gaat volhouden, doe het dan als het even kan buiten.

Meer bomen in je omgeving, meer Natural Killer Cells
Volgens een al wat oudere Japanse humane studie maakt het lichaam meer en agressievere Natural Killer Cells aan als je verblijft in een natuurlijke omgeving waar veel bomen zijn.

Natuurlijke omgeving verlaagt cortisolspiegel
Last van stress? Ga de natuur in. Hoe langer je verblijft in een natuurlijke en groene omgeving, hoe verder je cortisolspiegel zakt.