Opgeladen: 18-3-2022
Opgeborgen in: Ongewone anabole strategieën
Translation: Diet with lots of vegetables keeps the elderly fit (19-3-2022)

Voedingspatroon met veel groenten houdt ouderen fit

Als door verouderingsprocessen spieren en spierkracht fors verminderen, fysieke activiteit moeilijk wordt en energieniveaus kelderen, spreken wetenschappers van fragiliteit. Volgens een Britse metastudie kan een voedingspatroon met veel groenten ouderen daartegen beschermen.


Voedingspatroon met veel groenten houdt ouderen fit


Studie
Gotaro Kojima, een onderzoeker van University College London, traceerde in de medische literatuur twee epidemiologische studies naar het effect van de inname van groenten en fruit op fragiliteit bij ouderen die zijn goedkering konden wegdragen.

Eentje daarvan was van hemzelf, de andere van een collega-onderzoeker die drie groepen studiedeelnemers in Frankrijk had bestudeerd.

Fragiliteit is een complex begrip. Fragiele ouderen zijn de meeste dagen van de week vermoeid, zijn niet of nauwelijks meer fysiek actief, verliezen spierkracht, kunnen alleen nog maar langzaam bewegen en vallen af zonder dat ze dat willen.

Dat er een relatie is tussen leefstijl en de kans op fragiliteit ligt voor de hand. Een aantal studies kijkt naar lichamelijke activiteit en de inname van eiwitten, maar onderzoek naar het effect van groenten en fruit is er niet zoveel.

Resultaten
Toen Kojima de uitkomsten van zijn onderzoek en de drie Franse deelstudie samenvoegde en opnieuw analyseerde, zag hij dat fruit op zichzelf niet beschermde tegen fragiliteit. Hij vond wel een positief effect van de groenten, en de combinatie van groenten en fruit.


Voedingspatroon met veel groenten houdt ouderen fit


Mechanisme
Waarschijnlijk leveren groenten, en in mindere mate fruit, beschermende stoffen die op hogere leeftijd spieren tegen afbraak beschermen.

Conclusie
"This systematic review and meta-analysis provided the pooled evidence that high fruit and vegetable consumption may be beneficial for preventing the development of frailty in older adults", schrijft Kojima.

"As increasing fruit and vegetable consumption is feasible and relatively cheap without significant side effects, this can be a relevant strategy to prevent frailty."

"Randomized controlled trials are warranted."

Bron:
J Nutr Health Aging. 2018;22(8):101-7.

Meer:
Meer vitamine C, meer spieren (29-8-2020)
Het beste dieet tegen spierverlies bevat veel eiwitten, maar ook veel antioxidanten (29-5-2017)
Vitamine C maakt spieren ouderen sterker (23-10-2013)


Dagelijkse inname van 3 eetlepels virgine olijfolie beschermt zestigplussers tegen fragiliteit Groenten, fruit en spieren Voedingspatroon met veel resveratrol, astaxanthine en bèta-caroteen vergroot spierkracht, vermindert vermoeidheid

Dagelijkse inname van 3 eetlepels virgine olijfolie beschermt zestigplussers tegen fragiliteit
Spaans epidemiologisch onderzoek.

Groenten, fruit en spieren
Een dieet met veel groenten en fruit is niet alleen interessant voor mensen die gewoon zo lang mogelijk gezond willen blijven.

Voedingspatroon met veel resveratrol, astaxanthine en bèta-caroteen vergroot spierkracht, vermindert vermoeidheid
Humane studie van Japanse makelij.