Opgeladen: 27-11-2016
Opgeborgen in: Kankerpreventie, Koffie
Translation: Biggest meta-study so far: coffee protects against five kinds of cancer (2-3-2017)

Grootste metastudie tot nu: koffie beschermt tegen vijf soorten kanker

Koffiedrinkers hebben enkele tientallen procenten minder kans op leverkanker, prostaatkanker en nog eens drie andere vormen van kanker dan mensen die geen koffie drinken. Dat blijkt uit een prestigieuze Chinese metastudie, die is verschenen in Scientific Reports. Maar koffie lijkt de kans op sommige vormen van kanker juist te verhogen.

Studie
De onderzoekers veegden de gegevens uit 105 studies over kanker en koffieconsumptie samen, en analyseerden die opnieuw.

Resultaten
In de studies die de Chinezen vonden waren vooral de aanwijzingen voor een beschermende werking van koffie tegen leverkanker, prostaatkanker en endometriumkanker robuust.


Grootste metastudie tot nu: koffie beschermt tegen vijf soorten kanker


Grootste metastudie tot nu: koffie beschermt tegen vijf soorten kanker


Grootste metastudie tot nu: koffie beschermt tegen vijf soorten kankerDe onderzoekers konden berekenen dat met elke 2 koppen koffie per dag de kans op leverkanker, prostaatkanker en endometriumkanker vermindert met respectievelijk 27, 3 en 12 procent.

In de figuur hieronder vatten we de door de Chinezen ontdekte tendenzen en verbanden samen. De tabel geeft met hoeveel procent koffiedrinkers hun kans op diverse vormen van kanker verminderen - of juist verhogen.


Grootste metastudie tot nu: koffie beschermt tegen vijf soorten kanker


Grootste metastudie tot nu: koffie beschermt tegen vijf soorten kankerWaar je een sterretje ziet staan zijn de verbanden statistisch significant. Dat sterretje staat ook bij longkanker, maar de onderzoekers zijn er desondanks niet helemaal zeker van of koffie inderdaad de kans op longkanker verhoogt. Er is een verband tussen koffie drinken en roken, en het verband tussen roken en longkanker staat onomstotelijk vast. Misschien gaat het hier om een schijnverband.

Conclusie
"Considering the shortcomings of our research, our conclusions should be carefully considered", schrijven de onderzoekers. "Further studies are needed to clarify the potential underlying mechanisms by which coffee intake may reduce cancer risk. Perhaps add that further studies could assess the association among never smokers, particularly for smoking-related lung cancer."

Bron:
Sci Rep. 2016 Sep 26;6:33711.

Meer:
Elke kop koffie die je drinkt maakt je kans op prostaatkanker een beetje kleiner (23-1-2014)


Dit dieet vermindert de kans op dodelijke hartaanvallen, beroertes en kanker Een half uur bewegen per dag? Maak daar maar drie uur van... Lignaan in Arctium lappa maakt vasten dodelijker voor kankercellen

Dit dieet vermindert de kans op dodelijke hartaanvallen, beroertes en kanker
Hoe en wat je eet bepaalt mee hoe lang je zult leven, en of je zult bezwijken aan een dodelijk hartaanval, beroerte of kanker. Epidemiologie.

Een half uur bewegen per dag? Maak daar maar drie uur van...
Volgens deze studie vermindert onze kans op kanker pas goed als we dagelijks een paar uur lichamelijk actief zijn.

Lignaan in Arctium lappa maakt vasten dodelijker voor kankercellen
Een koolhydraatarm dieet of vasten remt de groei van veel kankercellen af, maar sommige kankertypes zijn daartegen bestand. Suppletie met arctigenin ondermijnt echter de weerstand van die hardnekkige kankertypes.