Opgeladen: 7-3-2024
Opgeborgen in: Zittende leefstijl, Krachttraining, Ongewone anabole strategieën
Translation: After a tough workout, athletes who don't sit much recover faster (8-3-2024)

Na een zware training herstellen sporters die weinig zitten sneller

Sporters die na een zware training relatief weinig uren zitten, herstellen sneller dan sporters die relatief veel uren zittend doorbrengen. Maar voordat we beweren dat we een nieuwe herstelstrategie hebben leren kennen, zouden we graag willen weten wat hier nu precies 'oorzaak' is - en wat 'gevolg'.


Na een zware training herstellen sporters die weinig zitten sneller


Studie
Fysiologen van California State University Fullerton lieten negen fysiek actieve studenten hun benen trainen met een intensiteit die een fikse en langdurige spierpijn onontkoombaar maakt. Gedurende de dagen na de sessie hielden de proefpersonen nauwgezet bij hoe vaak ze zaten en wat ze zoal aten. Daarnaast monitorden de onderzoekers het bloed van de proefpersonen.

Resultaten
In de dagen na de sessie steeg in het bloed de concentratie van creatinekinase en myoglobine. Dat zijn klassieke merkers voor spierschade.

Klik op de tabellen hieronder voor een grotere versie.


Na een zware training herstellen sporters die weinig zitten sneller


Na een zware training herstellen sporters die weinig zitten sneller


De stijging van de merkers voor spierschade was groter naarmate de proefpersonen na de sessie meer uren zittend doorbrachten. Dat vertelt de tabel hierboven. De tabel vertelt ook dat de inname van koolhydraten en eiwitten niet van invloed was.

Conclusie
"Minimizing extended periods of sitting throughout the day may be beneficial for reducing recovery time after a strenuous exercise protocol", resumeren de Amerikanen.

Wijzelf, de weinig nozele samenstellers van dit gratis magazijn, zijn nog niet overtuigd. Is het mogelijk dat de proefpersonen die minder zitten gewoon minder spierpijn hadden? Misschien omdat ze minder spierschade hadden opgelopen door hun workout?

Een ouderwetse trial, waarin onderzoekers de proefpersonen at random verdelen over verschillende groepen en waarin de onderzoekers na een intensieve workout de ene groep meer laten zitten en de andere minder, zou meer duidelijkheid geven.

In ieder geval voor oliedomme mensen zoals wij.

Bron:
J Funct Morphol Kinesiol. 2024 Jan 29;9(1):24.

Meer:
Zelfmassage op foam roller versnelt herstel na krachttraining (15-2-2016)
Microgolven versnellen spierherstel na krachttraining (20-4-2015)
Krachtsporter met stress heeft na workout meer hersteltijd nodig (13-7-2014)
Beetje cardio versnelt herstel na krachttraining (16-10-2012)


Sporters die vroeg in de avond trainen herstellen sneller Warm en koud baden achter elkaar versnelt herstel spieren na training Lasertherapie voordat je gaat krachttrainen versnelt herstel

Sporters die vroeg in de avond trainen herstellen sneller
Dat zeggen Australische bewegingswetenschappers die onderzoek deden naar de effecten van het tijdstip waarop mannen trainen op de aanmaak van anabole en katabole hormonen.

Warm en koud baden achter elkaar versnelt herstel spieren na training
De pijnlijke nasleep van een slopende training met gewichten wordt korter en minder ernstig als je na de training achter elkaar in badkuipen met heet en koud water gaat zitten.

Lasertherapie voordat je gaat krachttrainen versnelt herstel
Volgens deze studie versnelt een behandeling met een commercieel verkrijgbare laser van het Britse Thor het herstel van spieren na een slopende workout.