Opgeladen: 30-8-2022
Opgeborgen in: Supplementen voor meer uithoudingsvermogen, Probiotica
Translation: The Duracell effect of probiotics (31-8-2022)

Het Duracell-effect van probiotica

Sporters reageren op ongeveer dezelfde manier op probiotica als konijntjes op Duracell-batterijen. Volgens een metastudie die is verschenen in Nutrients vergroten supplementen probiotica het uithoudingsvermogen van getrainde individuen.


Het Duracell-effect van probioticaStudie
Asier Santibanez-Gutierrez, verbonden aan de University of the Basque Country, verzamelde 12 eerder gepubliceerde trials waarin getrainde proefpersonen, die wekelijks minstens 5 keer intensief bewogen, supplementen met probiotica hadden gekregen en waarin de onderzoekers hadden gekeken of de sporters daardoor een verbeterd aeroob metabolisme hadden gekregen. Zeg maar: of hun uithoudingsvermogen was toegenomen.

In totaal hadden 232 proefpersonen aan de trials meegewerkt.

In elke studie was weer een ander type probioticum gebruikt. Soms ging het om een enkele specifieke stam en kregen de proefpersonen bijvoorbeeld gedurende 3 weken elke dag een capsule met heat-killed Lactobacillus gasseri OLL2809.

Soms ging het een combinatie van probiotische organismen en slikten de proefpersonen bijvoorbeeld gedurende 4 weken elke dag een capsule met Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus fermentum, Lactobacillus plantarum, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium lactis en Streptococcus thermophilus.


Het Duracell-effect van probioticaSantibanez-Gutierrez veegde de uitkomsten van de trials samen en analyseerde ze opnieuw.

Resultaten
Suppletie met probiotica vergrootte het uithoudingsvermogen van de sporters.

Klik op de figuren hieronder voor een grotere versie.


Het Duracell-effect van probiotica


Het Duracell-effect van probioticaToen Santibanez-Gutierrez zijn gegevens uitsplitste, zag hij dat suppletie met probiotica niet zozeer de maximale zuurstofopname leek te vergroten, maar wel de time to fatigue.

Dat suggereert, eenvoudig en niet helemaal correct geformuleerd, dat sporters door suppletie met probiotica waarschijnlijk niet sneller gaan fietsen, zwemmen of hardlopen, maar wel een beetje langer achtereen kunnen blijven fietsen, zwemmen of hardlopen.

Licht gedoseerde probioticaproducten leken minder goed te werken dan zwaarder gedoseerde preparaten. Een supplement met meer dan 30.10-9 kolonievormende eenheden was een beetje vaker effectief dan een lichter gedoseerd supplement.

Toen Santibanez-Gutierrez er nog een regressie-analyse aan waagde, ontdekte hij dat het effect van de dosering niet erg overtuigend was.

Bron:
Nutrients 2022, 14, 622.

Meer:
Lactobacillus plantarum PS128, een bacterie die de spieren van sporters sneller laat herstellen (31-1-2020)
Bifidobacterium breve B3, een bacterie voor je spieren (20-1-2020)
TWK10 vergroot uithoudingsvermogen proefpersonen met 58 procent (13-11-2019)


Ontdekt: supermensbacterie Bifidobacterium longum OLP-01 Sterker en fitter door een glas kefir per dag Gezonde bacterie voorkomt haaruitval en verhoogt testosteronspiegel

Ontdekt: supermensbacterie Bifidobacterium longum OLP-01
Onderzoekers van de National Taiwan Sport University vonden Bifidobacterium longum OLP-01 in de sterkste vrouw ter wereld.

Sterker en fitter door een glas kefir per dag
Dierstudie uit Taiwan.

Gezonde bacterie voorkomt haaruitval en verhoogt testosteronspiegel
Bij vrouwen beschermt Lactobacillus reuteri BM36301 misschien tegen diabetes, bij mannen verhoogt hij mogelijk de testosteronspiegel.