Opgeladen: 15-9-2020
Opgeborgen in: Krachttraining, Langer leven door leefstijlverandering
Translation: Broken hip? Strength training increases the chance that you will still be alive in a year (16-9-2020)

Heup gebroken? Krachttraining vergroot de kans dat je over een jaar nog in leven bent

Als ouderen die hun heup hebben gebroken twee keer per week gaan krachttrainen, reduceert de kans dat ze in verzorgingstehuis moeten worden opgenomen. Bovendien vermindert krachttraining de kans dat ouderen, in het jaar na de botbreuk, komen te overlijden. Dat blijkt uit een kleine experimentele studie, die Australische bewegingswetenschappers in 2012 publiceerden in JAMDA.

Studie
De onderzoekers, die verbonden waren aan de University of Sydney, rekruteerden 124 vijftigplussers die hun heup hadden gebroken en om die reden onder het mes moesten. De helft van de ouderen ging anderhalf tot twee maanden na de botbreuk onder begeleiding krachttrainen.

De belasting was zwaar. De proefpersonen trainden zowel hun bovenlichaam als hun onderlichaam met 80 procent van de belasting waarmee ze nog net 1 herhaling konden maken.

De andere helft van de proefpersonen trainde niet. Dat was de controlegroep.

Resultaten
Nadat de onderzoekers het effect van leeftijd hadden weggepoetst, zagen ze dat krachttraining de kans dat de proefpersonen na hun breuk en operatie in een verzorgingstehuis terechtkwamen met 84 procent verminderde.


Heup gebroken? Krachttraining vergroot de kans dat je over een jaar nog in leven bent


Heup gebroken? Krachttraining vergroot de kans dat je over een jaar nog in leven bent


Krachttraining verminderde ook de kans op overlijden. De kans dat proefpersonen in de krachttraininggroep overleden, was 81 procent kleiner dan in de controlegroep.

Bron:
J Am Med Dir Assoc. 2012 Jan;13(1):24-30.

Meer:
Krachttraining voor snelheid verlengt levensduur (16-4-2019)
Voor je gezondheid is krachttrainen net zo belangrijk als lopen, fietsen of zwemmen (4-11-2017)
Grote biceps en triceps? Een teken van gezondheid, meneer... (29-8-2017)


De spieren waarvoor je nu traint kunnen straks je leven redden Met meer spieren leef je langer Spierkracht beschermt tegen kanker

De spieren waarvoor je nu traint kunnen straks je leven redden
Als je ooit een zware operatie moet ondergaan, dan bepaalt je spiermassa mee of je complicaties krijgt - en of je die ingreep overleeft.

Met meer spieren leef je langer
Naarmate 65-plussers meer spiermassa hebben is hun kans op overlijden kleiner.

Spierkracht beschermt tegen kanker
Onderzoekers van de University of South Carolina volgden meer dan tienduizend mannen, die in de jaren tachtig werden onderzocht in de Cooper Clinic, tot 2003.