Opgeladen: 31-3-2018
Opgeborgen in: Duurtraining, Testosteron & leefstijl
Translation: This is the hormonal impact of a triathlon (1-4-2018)

Dit is de hormonale impact van een triatlon

De hormonale impact van een triatlon valt mee. Als je afgaat op de concentratie van hormonen als testosteron en cortisol in hun urine, is het herstel van triatleten een etmaal na het evenement weliswaar nog niet volledig voltooid, maar al wel flink gevorderd. Dat ontdekten Spaanse bewegingswetenschappers.

Studie
De onderzoekers, verbonden aan de universiteit van Extremadura, analyseerden de urine van 10 ervaren triatleten. De monsters waren vlak voor, vlak na en 24 uur na een Iron Man-triatlon afgenomen.

Een triatlon bestaat uit 3.8 kilometer zwemmen, 180 kilometer wielrennen en 42 kilometer hardlopen. Da's niet mis.

Resultaten
Pal na de triatlon was de concentratie DHEA in het lichaam van de atleten verlaagd, en 24 uur later was die spiegel nog niet terug op het oude niveau.Pal na de triatlon was de testosteronspiegel verlaagd, maar die herstelde na 24 uur. Dat was opvallend snel, en de onderzoekers hadden dat niet verwacht.


Hormonale impact triatlon valt mee


Pal na de triatlon en nog eens 24 uur later was de cortisolspiegel verhoogd.


Hormonale impact triatlon valt mee


De ratio tussen cortisol en testosteron in het bloed is de belangrijkste hormonale voorspeller van katabolisme na fysieke inspanning. Pal na de triatlon was die ratio significant verlaagd, maar 24 uur later niet meer.


Hormonale impact triatlon valt mee


"This research study had some limitations", erkennen de onderzoekers. "The small simple size of the study diminishes its power. Other biomarkers of muscle fatigue (such as CK [...] or total proteins) were not analysed, and could have supported the results."

"Moreover, the lack of plasma data makes it difficult to determine whether variations in urinary excretion of steroid hormones were the result of changes in the steroid synthesis or changes in the use of these steroids by muscles."

Conclusie
"Based on the reduction of urine androgen and increase of urine corticosteroid concentrations, it may be concluded that the participants were in a catabolic state after the Ironman triathlon", schrijven de onderzoekers. "More than 24 hours is needed to restore the steroid hormonal balance."

"These results should be taken into account when evaluating athletes recovery periods and establishing the time required before beginning intensive training sessions."

Bron:
J Hum Kinet. 2018 Mar 23;61:109-17.

Meer:
Stress en vermoeidheid zijn net zulke sterke testosteronverlagers als leeftijd (8-6-2017)
Langdurige verhoging testosteronspiegel door cryotherapie na explosieve training (10-7-2016)
Verbetering van leefstijl verhoogt testosteronspiegel vijftigers (28-11-2015)


Zo ontziet intervaltraining de aanmaak van testosteron
Duurtraining verlaagt de testosteronspiegel. Dan maar geen cardio en niet hardlopen, zeggen sporters met een testosteronfetish. Voor hen is intervaltraining misschien een optie.

Minder cortisol, meer testosteron en groeihormoon na training door meditatie
Op zoek naar een manier om je lichaam meer anabole hormonen te laten aanmaken na een training? Denk eens aan meditatie.

Koolhydraatarm dieet + intensieve training = dalende testosteronspiegel
Dit experiment duurde vijf dagen. Te kort voor enige betekenisvolle adaptatieprocessen.