Opgeladen: 22-9-2020
Opgeborgen in: Bankdrukken, Krachttraining
Translation: Unstable weights | Bench press, only better (23-9-2020)

Instabiele gewichten | Bankdrukken, maar dan nog beter

Instabiele gewichten | Bankdrukken, maar dan nog beter
Tuurlijk, bankdrukken is een uitstekende oefening voor de borstpieren. Maar bankdrukken prikkelt de pecs nog beter als je een deel van de schijven niet gewoon op de halterstang schuift, maar met een koord aan de uiteinden van de stang vastbindt. Dat rapporteren bewegingswetenschappers van Western Norway University of Applied Sciences in PLoS One.

Studie
De onderzoekers lieten 17 ervaren krachtsporters, die gemiddeld toch al 9 jaar met gewichten trainen, meerdere keren bankdrukken met 70 procent van het gewicht waarmee ze nog net 1 rep konden maken.

Aan beide uiteinden van de halterstang hadden de onderzoekers met niet-elastische koorden van 40 centimeter een halterschijf van 5 kilo gehangen. De ene keer zwaaiden de schijven (voor de sporter die lag te bankdrukken) boven naar onder [anteroposterior], de andere keer van binnen naar buiten [mediolateral].


Instabiele gewichten | Bankdrukken, maar dan nog beter


De onderzoekers lieten de proefpersonen ook een keer bankdrukken op de reguliere manier.

De onderzoekers hadden electroden op de huid van de proefpersonen geplakt, waarmee ze de electrische activiteit in de spieren daaronder konden meten. Hoe groter die electrische activiteit, hoe intensiever wordt de spier in kwestie aangesproken.

Resultaten
Vergeleken met de reguliere uitvoering van de bench-press vergrootte bankdrukken met de instabiele gewichten de electrische activiteit in de borstspieren met 13 procent. Die toename was statistisch significant.


Instabiele gewichten | Bankdrukken, maar dan nog beter


Als de gewichten langs de stang naar binnen en buiten bewogen [mediolateral] registreerden de electroden 69 procent meer electrische activiteit in de obliques. Ook die toename was statistisch significant.

De instabiele gewichten hadden geen effect op de electrische activiteit in de biceps, triceps en schouderspieren van de proefpersonen.

Bron:
PLoS One. 2020 Sep 17;15(9):e0239202.

Meer:
Klassiek bankdrukken is net zo effectief als bankdrukken met instabiele gewichten (13-11-2015)


Dit gebeurt er met je lichaam als je gaat bankdrukken Bankdrukken net zo belastend voor de pecs als voor de triceps De superieure uitvoering van de bench-press

Dit gebeurt er met je lichaam als je gaat bankdrukken
Als je voor de eerste keer in je leven gaat bankdrukken, dan zijn al na 1 week je borstspieren merkbaar groter geworden. Na nog eens 2 weken...

Bankdrukken net zo belastend voor de pecs als voor de triceps
Na afloop van een intensieve bankdruksessie hebben de triceps en de pectorales dan ook ongeveer evenveel hersteltijd nodig.

De superieure uitvoering van de bench-press
Bankdrukken is een uiterst effectieve oefening om de voorzijde van het bovenlichaam te ontwikkelen. Die oefening wordt nog effectiever als...