Opgepoetst: 9-5-2022
Opgeladen: 18-6-2012
Opgeborgen in: Breinversterkers
Translation: Your brain works better after two days of vinpocetine (21-7-2012)

Je hersenen werken beter na twee dagen vinpocetine

De legale smartdrug vinpocetine werkt ook bij normale en gezonde mensen. Psychologen van de University of Leeds publiceerden in de vorige eeuw een humane studie waaruit je dat kunt afleiden. Het is één van de weinige studies naar het effect van vinpocetine op gezonde mensen die we hebben kunnen vinden.


Je hersenen werken beter na twee dagen vinpocetine


Vinpocetine
Je hersenen werken beter na twee dagen vinpocetine
Vinpocetine heet ook wel ethyl-apovincaminate. Het is een semi-synthetische analoog van vincamine, een alkaloid in het plantje Vinca minor of kleine maagdenpalm.

Vinpocetine is al jaren op de markt. Het is de actieve stof in Intelectol, een middel dat het functioneren van de hersenen zou moeten verbeteren.

Er is veel onderzoek gedaan naar vinpocetine, maar bijna alle studies zijn fundamenteel van aard. Bijna alle humane studies die we hebben kunnen vinden hebben betrekking op mensen met verkalkte bloedvaten in hun hersenen of patiënten die herstellen van een herseninfarct. Volgens onderzoek uit de jaren zeventig verbetert vinpocetine in deze groep de bloedtoevoer in de hersenen, waardoor de geheugenfuncties verbeteren. [Arzneimittelforschung. 1976;26(10a):1947-50.]


Je hersenen werken beter na twee dagen vinpocetine


Studie
De Britse psychologen gaven halverwege de jaren tachtig gezonde vrouwen van 25-40 jaar gedurende 2 dagen 10, 20 of 40 milligram vinpocetine per dag - of een placebo. De proefpersonen namen een dosis om 8 uur 's morgens, 2 uur 's middags en 8 uur 's avonds.

Na die 2 dagen bepaalden de onderzoekers de hersenfunctie van de vrouwen met een test waarin proefpersonen combinaties op een computerscherm moeten herkennen.

Resultaten
De combinaties waren niet moeilijk, en de vrouwen maakten praktisch geen fouten. Vinpocetine had dan ook geen effect op het aantal gemaakte fouten. Wel verhoogde vinpocetine de snelheid die de vrouwen nodig hadden om een combinatie te herkennen. Na het slikken van de 40 milligram-dosis presteerden de vrouwen significant beter dan na een placebo.


Je hersenen werken beter na twee dagen vinpocetine


Conclusie
Vinpocetine laat de hersenen van gezonde mensen dus sneller werken. Het gebruiken van informatie verloopt sneller door het alkaloid.

Hoe zouden teamsporters, chauffeurs of studenten die examen moeten doen op vinpocetine reageren? We weten het niet. Er zijn geen studies het ons kunnen vertellen.

Bron:
Eur J Clin Pharmacol. 1985;28(5):567-71.

Meer:
Gember laat je hersenen sneller werken (2-6-2020)
Denken gaat beter met een multivitamine (13-2-2012)
Supplement geeft hyperactieve kinderen focus (23-11-2011)


Cacao-extract CocoaVia laat je hersenen sneller werken Moeite met helder denken? Misschien heb je een tekort aan vitamine C Beta-lactoline, de breinbooster in camembert

Cacao-extract CocoaVia laat je hersenen sneller werken
Zou je willen dat je hersenen wat sneller gingen werken? Voordat je gaat experimenteren met allerlei obscure farmacologische substanties, probeer het eerst eens met geconcentreerde extracten uit cacao.

Moeite met helder denken? Misschien heb je een tekort aan vitamine C
Heb je moeite om je te concentreren op je werk? Of met het uitvoeren van taken waarbij je aan meerdere dingen tegelijkertijd moet denken?

Bèta-lactoline, de breinbooster in camembert
In schimmelkazen als camembert zit een eiwitje dat in minuscule hoeveelheden de werking van het geheugen verbetert.