18.06.2012

Je hersenen werken beter na twee dagen vinpocetine

Je hersenen werken beter na twee dagen vinpocetine
De legale smartdrug vinpocetine werkt ook bij normale en gezonde mensen. Psychologen van de University of Leeds publiceerden een kwart eeuw geleden een humane studie waaruit je dat kunt afleiden. Het is de enige studie naar het effect van vinpocetine op gezonde mensen die we hebben kunnen vinden.

Vinpocetine [structuurformule rechtsonder] heet ook wel ethyl-apovincaminate. Het is een semi-synthetische analoog van vincamine, een alkaloid in het plantje Vinca minor of kleine maagdenpalm [structuurformule linksonder]. Vinpocetine is al jaren op de markt in preparaten als Intelectol. Die zouden het functioneren van de hersenen moeten verbeteren.

Er is veel onderzoek gedaan naar vinpocetine, maar bijna alle studies zijn nogal fundamenteel van aard. Bijna alle humane studies die we hebben kunnen vinden hebben betrekking op mensen met verkalkte bloedvaten in hun hersenen of patiënten die herstellen van een herseninfarct. In die groep verhoogt vinpocetine de bloedtoevoer in de hersenen en verbetert het de geheugenfuncties. [Arzneimittelforschung. 1976;26(10a):1947-50.]


Je hersenen werken beter na twee dagen vinpocetine


De Britse psychologen gaven halverwege de jaren tachtig gezonde vrouwen van 25-40 jaar gedurende 2 dagen 10, 20 of 40 mg vinpocetine per dag - of een placebo. De proefpersonen namen een dosis om 8 uur 's morgens, 2 uur 's middags en 8 uur 's avonds. Na die 2 dagen bepaalden de onderzoekers de hersenfunctie van de vrouwen met een test waarin proefpersonen combinaties op een computerscherm moeten herkennen.

De combinaties waren niet moeilijk, en de vrouwen maakten praktisch geen fouten. Vinpocetine had dan ook geen effect op het aantal gemaakte fouten. Wel verhoogde vinpocetine de snelheid die de vrouwen nodig hadden om een combinatie te herkennen. Na het slikken van de 40 mg-dosis presteerden de vrouwen significant beter dan na een placebo.


Je hersenen werken beter na twee dagen vinpocetine


Vinpocetine laat de hersenen van gezonde mensen dus sneller werken. Het gebruiken van informatie verloopt sneller door het alkaloid.

Hoe zouden teamsporters, chauffeurs of studenten die examen moeten doen op vinpocetine reageren? We weten het niet. Sinds de Britse studie in 1985 verscheen in de European Journal of Clinical Pharmacology zijn er geen studies gepubliceerd naar de effecten van vinpocetine op gezonde mensen.

Bron:
Eur J Clin Pharmacol. 1985;28(5):567-71.

Meer:
Dierstudie: noötrope werking Euphoria longana gelijk aan die van piracetam (15-5-2012)
Denken gaat beter met een multivitamine (13-2-2012)
Supplement geeft hyperactieve kinderen focus (23-11-2011)