Opgeladen: 15-12-2022
Opgeborgen in: Depressie, Anti-inflammatoir dieet
Translation: You will feel better if you eat these foods daily (15-12-2022)

Je voelt je beter als je deze voedingsmiddelen dagelijks eet

Als je via je voeding ervoor wilt zorgen dat je in mindere mate wordt geplaagd door neerslachtigheid en somberte, probeer dan elke dag groenten, fruit, bonen, noten en thee binnen te krijgen. Volgens een Chinese epidemiologische studie onder 65-plussers vermindert zo'n voedingspatroon de kans op depressieve symptomen.


Je voelt je beter als je deze voedingsmiddelen dagelijks eet


Studie
Een gevarieerd en volledig voedingspatroon is lichamelijk en mentaal gezond. Dat staat vast. Maar hoe ziet zo'n dieet met een optimale variatie en compleetheid er precies uit?

Op die vraag probeerden onderzoekers van de universiteit van Peking een antwoord te formuleren. Ze gebruikten de gegevens van 12.192 Chinese 65-plussers die in 2018 waren verzameld in de Chinese Longitudinal Healthy Longevity Survey.

De studiedeelnemers hadden een vragenlijst beantwoord aan hand waarvan de onderzoekers konden bepalen hoeveel last ze hadden van depressieve symptomen. De studiedeelnemers hadden ook verteld wat ze aten, en aan de hand daarvan bepaalden de epidemiologen op drie verschillende manieren de variatie en volledigheid van hun voedingspatroon.

1 Diet Diversity Index (DDI)
Een optimale DDI hield in dat de studiedeelnemers elke dag groenten, fruit, bonen, noten, vlees, eieren, zuivel, thee en granen binnenkregen.

2 Protein-Enriched Diet Diversity Index (PEDDI)
Een optimale PEDDI hield in dat de studiedeelnemers dagelijks vlees, vis, eieren, zuivel, noten en bonen consumeerden.

3 Anti-Inflammatory Diet Diversity Index (AIDDI)
Een optimale AIDDI hield in dat de studiedeelnemers dagelijks groenten, fruit, bonen, noten en thee consumeerden.

Resultaten
Alle drie de soorten variatie verminderden de kans op depressie, maar het type variatie dat het zwaarste telde was de AIDDI.

Klik op de tabel hieronder voor een grotere versie.


Eet gezonder en vergroot je spierkracht - en leef langer


Conclusie
"This population-based study suggests that diversified diet intake, particularly anti-inflammatory diets, is related to a lower prevalence of depressive symptoms among older adults", concluderen de onderzoekers.

"Specifically, this study highlights the significance of adopting a diversified diet, with a special emphasis on promoting the consumption of anti-inflammatory diets, which can decrease the incidence of depression in older persons."

Bron:
Nutrients. 2022 Nov 28;14(23):5062.

Meer:
Anijsolie verdrijft somberte (15-10-2022)
Q10 maakt behandeling depressie effectiever (15-9-2022)
Door een multivitamine voelen mannen zich beter (3-9-2022)
Melk misschien risicofactor voor depressie, yoghurt en kefir juist niet (22-8-2022)


Een voeding die ontstekingen remt, helpt misschien tegen reuma Dieet met veel visolie, curcumin, magnesium en andere natuurlijke ontstekingsremmers vertraagt veroudering Anti-inflammatoir voedingspatroon houdt gespierd en sterk

Een voeding die ontstekingen remt, helpt misschien tegen reuma
Een voedingspatroon met relatief veel - we noemen maar wat - selenium, goede vetzuren, vitamine C, magnesium en zink remt chronische ontstekingen in het lichaam.

Dieet met veel visolie, curcumin, magnesium en andere natuurlijke ontstekingsremmers vertraagt veroudering
Volgens deze studie vertraagt een voedingspatroon met een geringe dietary inflammatory index het korter worden van de telomeerlengte.

Anti-inflammatoir voedingspatroon houdt gespierd en sterk
Niet alleen een voeding met voldoende eiwitten kan je helpen om gespierd en sterk te blijven als de jaren gaan klimmen.