Opgepoetst: 9-6-2020
Opgeladen: 6-9-2015
Opgeborgen in: Knoflook, Hart & bloedvaten, Duurtraining
Translation: Garlic makes running healthier (14-10-2015)

Knoflook maakt hardlopen gezonder

De combinatie van knoflooksuppletie en cardiotraining verlaagt de bloeddruk en verhoogt de concentratie van het goede cholesterol HDL in het bloed. Dat ontdekte de bewegingswetenschapper Jabbar Bashiri van Islamic Azad University in Iran.

Studie
Knoflook maakt hardlopen gezonder
Bashiri verdeelde 44 gezonde mannen van 20-30 jaar in 4 groepen. Twee groepen slikten elke dag 2 keer een capsule met 500 mg knoflookextract. Eentje daarvan trainde niet, de andere groep ging 4 keer per week hardlopen op een treadmill. In de 4 weken dat de proef duurde voerde Bashiri geleidelijk de lengte van de sessies op van 30 tot 45 minuten, en verhoogde de intensiteit van 60 tot 75 procent van de maximale hartslag.

Twee andere groepen slikten een placebo. Eentje daarvan trainde, een andere niet.

Resultaten
De combinatie van knoflooksuppletie en training zorgde voor een significante verhoging van het 'goede cholesterol' HDL en een significante verlaging van de diastolische bloeddruk [DBP]. Zowel training als training plus knoflooksuppletie verlaagden de systolische bloeddruk [SBP].

TG = training en knoflooksuppletie; G = knoflooksuppletie; TP = training en placebo; P = placebo.


Knoflook maakt hardlopen gezonder


Knoflook maakt hardlopen gezonder


Knoflook maakt hardlopen gezonder


De mannen vielen niet af. Waarschijnlijk daarom zakte de spiegel van het 'slechte cholesterol' LDL en de concentratie van de triglyceriden in deze proef niet significant.

Mechanisme
In dierstudies versterkt knoflooksuppletie het vaatverwijdende effect van NO op de bloedvaten, [Clin Exp Pharmacol Physiol. 2000 Oct;27(10):780-6.] maar hebben bestanddelen van knoflook ook een directe verwijdende werking. [J Pak Med Assoc. 1985; 35(12):357-62.] De versoepeling van de bloedvaten verlaagt de bloeddruk.

Lichaamsbeweging versoepelt de bloedvaten ook. Kennelijk versterken de effecten van lichaamsbeweging en knoflook elkaar.

Hoe de combinatie van lichaamsbeweging en knoflook de HDL-spiegel verhoogt? Bashiri weet het niet.

Conclusie
"Based on the findings of the present study, it is concluded that garlic supplementation along with exercise training might have additive effect on blood pressure but not lipid profile", schrijven de onderzoekers.

"Future research should investigate the efficacy of this combined intervention over a longer duration. Moreover, further studies are needed to determine the effect of this combined intervention in other populations such as hypercholesterolemic and hypertensive patients."

Bron:
Zahedan Journal of Research in Medical Sciences 04/2015; 17(4).

Meer:
Teentje knoflook geeft sporters meer uithoudingsvermogen (7-8-2015)
Knoflook, prostaatkanker en Death Receptor 4 (11-10-2014)
Knoflook versterkt afslankeffect van hardlopen (20-2-2013)


Knoflook, eieren, olijfolie en bonen beschermen tegen agressieve huidkanker Verkoudheid bestrijden met knoflook Knoflook, een beautyceutical met een luchtje

Knoflook, eieren, olijfolie en bonen beschermen tegen agressieve huidkanker
Een dieet met veel snoep en candy bars vergroot de kans op een melanoom, maar de kans op deze gevreesde variant van huidkanker wordt weer kleiner als je er relatief veel eieren, uien of knoflook, olijfolie en bonen in je voedingspatroon zitten.

Verkoudheid bestrijden met knoflook
Volgens de WHO zijn er geen aanwijzingen dat knoflook het coronavirus kan bestrijden. Het is nooit onderzocht. Waar komen die verhalen over de virusremmende werking van knoflook dan vandaan?

Knoflook, een beautyceutical met een luchtje
Als je geregeld knoflook eet, blijft je huid misschien langer jong.