Opgepoetst: 4-6-2021
Opgeladen: 7-8-2015
Opgeborgen in: Knoflook, Duursportsupplementen, Plantenextracten
Translation: Clove of garlic boosts athletes' endurance capacity (24-9-2015)

Teentje knoflook geeft sporters meer uithoudingsvermogen

Teentje knoflook geeft sporters meer uithoudingsvermogen
Als duursporters 5 uur voordat ze gaan fietsen of hardlopen een teentje knoflook - of een equivalent daarvan in knoflookpoeder - innemen, dan nemen hun maximale zuurstofopname en dus ook hun uithoudingsvermogen daardoor toe. Dat ontdekten Turkse bewegingswetenschappers twintig jaar geleden. Een recenter Amerikaans onderzoek bevestigt de Turkse bevindingen.

Knoflook voor duursporters
Let op onze woorden. Over een paar jaar staan wielerfans tijdens wedstrijden hun idolen met een dichtgeknepen neus aan te moedigen. Ze moeten wel, want de hordes duuratleten zullen een angstaanjagende doordringende knoflooklucht verspreiden.

Dit toekomstbeeld kwam tot ons na lezing van een oudere Turkse wetenschappelijke publicatie en het artikel van de Amerikaanse onderzoeker Christopher Womack in de Journal of the International Society of Sports Nutrition. [J Int Soc Sports Nutr. 2015 May 14;12:23.] Womack, die is verbonden aan James Madison University, bestudeerde het effect van suppletie met knoflook op 18 getrainde duursporters.

Beschermt knoflook tegen een hartinfarct?
Vlak na intensieve inspanning is de kans op een hartinfarct met een factor 5-6 verhoogd, [N Engl J Med. 1993 Dec 2;329(23):1677-83.] en Womack vroeg zich af of suppletie met knoflook intensieve beweging veiliger kan maken.

Womack liet zijn proefpersonen zich bij twee verschillende gelegenheden fietsen totdat ze letterlijk niet meer konden. De ene keer hadden de proefpersonen 3 uur voor die beproeving een placebo geslikt, de andere keer een supplement met 900 milligram knoflookpoeder. Die hoeveelheid knoflookpoeder correspondeert met 1 teentje knoflook.

De proef draaide op niets uit. Womack keek naar de activiteit van tissue plasminogen activator [tPA], een enzym dat bloedstolsels opruimt, en moest constateren dat de knoflooksuppletie geen effect had.


Teentje knoflook geeft sporters meer uithoudingsvermogen


Knoflook verhoogt VO2max
Womack ontdekte wel een ander effect. Knoflooksuppletie verhoogde de maximale zuurstofopname van de renners [VO2max] met 1.6 milliliter/kilo/minuut. De maximale zuurstofopname is de belangrijkste component van het uithoudingsvermogen.


Teentje knoflook geeft sporters meer uithoudingsvermogen


Ondanks de toename van de VO2max nam het uithoudingsvermogen van de proefpersonen niet toe. Maar, zo schrijft Womack, in 2000 publiceerde de Turkse bewegingswetenschapper Deniz Unal Ince van Hacettepe University in Ankara een onderzoek waarin knoflooksuppletie niet alleen de VO2max verhoogde, maar ook het uithoudingsvermogen liet toenemen. [Turk J Med Sci. 2000;30:557-61.]


Teentje knoflook geeft sporters meer uithoudingsvermogen


Uit die publicatie snaaiden we de tabel die je hierboven ziet.

Ook Ince gaf zijn proefpersonen 900 milligram knoflookpoeder voordat ze gingen hardlopen op een treadmill. Maar anders dan Womack gaf Ince het supplement niet 3 uur, maar 5 uur voordat hij zijn proefpersonen zich tot het uiterste liet inspannen. Die tijd hebben de bestanddelen van knoflook nodig om de bloedbaan te bereiken.

Mogelijk mechanisme
De zwavelverbindingen in knoflook zetten in het lichaam om in zwavelwaterstof of H2S. Die verbinding maakt bloedvaten wijder. Daardoor kan de zuurstoftoevoer naar de spieren toenemen.

Supplementen
De onderzoekers in de Turkse studie gebruikten Kwai, een product van het Duitse Lichtwer Pharma. De Amerikanen gebruikten Kyolic Aged Garlic Extract van Wakunaga. De makers van die producten betaalden niet mee aan de studies.

Bron:
Turk J Med Sci. 2000;30:557-61.

Meer:
Elke dag een beetje knoflook, en je leeft drie jaar langer (1-7-2019)
Afslanken met knoflook gaat zonder dieet en zonder spierverlies (8-4-2016)
Knoflook versterkt afslankeffect van hardlopen (20-2-2013)
Knoflook als anabool (8-8-2001)


Hesperidine verbetert sportprestaties Mangiferine, een noötropicum voor een snellere sprint Combinatie van rhodiola en ginkgo verbetert uithoudingsvermogen (zonder training)

Hesperidine verbetert sportprestaties
Nederlands onderzoek, uitgevoerd met heuse sporters.

Mangiferine, een noötropicum voor een snellere sprint
Mangiferine is een versuikerd xanthonoid, dat zijn naam dankt aan de mangoboom Mangifera indica. Het zit in grote concentraties in de bladeren van de boom.

Sportdrank met ketonen versnelt spierherstel
Dat blijkt uit een humane studie, die in 2009 verscheen in de Chinese Journal of Integrative Medicine.