Knoflook als anabool
Knoflookpoeder verhoogt de aanmaak van testosteron en verlaagt die van cortisol. Dat ontdekten onderzoekers van de Japanse Kobe-universiteit en het farmaconcern Riken. Ratten die een dosis knoflookpoeder door hun voer krijgen houden bovendien meer eiwitten vast - en dat betekent dat knoflook dus een anabole werking heeft.
Knoflook
De onderzoekers van Riken bestuderen de farmacologische effecten van knoflook al geruime tijd. In de late jaren negentig publiceerden ze dierstudies waarin knoflooksuppletie vetlagen afbrak. Dat effect wordt veroorzaakt doordat knoflook de aanmaak van adrenaline en nor-adrenaline verhoogt. [J Nutr. 1999 Feb; 129(2): 336-42.] Dit keer keken de onderzoekers naar de anabole effecten van knoflook.
Studie
De Japanners deden proeven met drie groepen ratten, waarvan elke groep ander voer kreeg. Het voer van de ratten bestond voor 10, 20 of 40 procent uit eiwit.
De onderzoekers splitsten elke dieetgroep weer in 2 subgroepen. De ene subgroep kreeg gewoon voer met 10, 20 of 40 procent eiwit, het voer van de andere groep was verrijkt met knoflookpoeder. In elke kilo voer zat acht gram knoflookpoeder. Dat kwam neer op 40 milligram diallylsulfides.
De dieren kregen 28 dagen het voer toegediend.
Resultaten
Toen de 28 dagen voorbij waren, bepaalden de onderzoekers hoeveel eiwit de ratten vasthielden. Ze ontdekten dat knoflook geen effect had bij de ratten die weinig eiwit of een gemiddelde hoeveelheid eiwit kregen. Maar in de groep met de hoge eiwitinname was de stikstofbalans enkele tientallen procenten hoger in de knoflookgroep.
De concentratie corticosteron in het bloed van de knoflookratten was lager, zie hieronder. Hieronder zie je ook hoeveel testosteron de onderzoekers in de testes van de ratten aantroffen. Hoe hoger de inname van eiwit, hoe hoger was de productie van testosteron - bij de knoflookratten.
Het mechanisme waardoor de aanmaak van testosteron omhoog gaat heeft iets met het stuurhormoon LH te maken, denken de Japanners. Dat baseren ze op een proef waarin ze diallyldisulfide - de actieve stof in knoflook - inspoten in ratten en vervolgens de aanmaak van LH bepaalden. Hoe meer diallyldisulfide de ratten kregen, hoe hoger was hun LH-spiegel.
Interessant in de bovenstaande tabel zijn de doseringen. De getallen links staan voor het aantal millimol per liter injectievloeistof. De ratten kregen slechts een milliliter. Als wat de Japanners beweren klopt, dan is diallyldisulfide ook farmacologisch misschien een interessante stof.
Conclusie
Of knoflook ooit een rage gaat worden onder krachtsporters is nog maar de vraag. De doseringen van de Japanners trekken een zware wissel op je sociale leven. Als de ratten mensen waren geweest, hadden ze 30 tot 40 gram knoflookpoeder per dag geconsumeerd. Yikes.
Sponsor
Het Rikenconcern, dat het onderzoek betaalde, produceert knoflookextracten voor de supplementenindustrie.
Bron:
J Nutr. 2001 Aug;131(8):2150-6.
Meer:
Afslanken met knoflook gaat zonder dieet en zonder spierverlies (8-4-2016)
In knoflook zit een antikatabool (2-6-2008)
Knoflookvariant Allium komarowii 'anabool voor paarden' (29-7-2006)
|