Opgeladen: 12-11-2021
Opgeborgen in: Cafeïne & koffie, Voeding & duursport
Translation: Adding coffee to post-workout meal speeds up glycogen recovery (13-11-2021)

Koffie bij maaltijd na training versnelt herstel glycogeen

Na een uitputtende training vullen sporters hun glycogeenvoorraden sneller aan als ze koffie drinken bij hun post-workout meal. Braziliaanse onderzoekers ontdekten een eenvoudige techniek waarmee sporters sneller kunnen herstellen.


Koffie bij maaltijd na training versnelt herstel glycogeen


Studie
Biochemici van de Universidade de Brasilia experimenteerden met 11 duuratleten - met wielrenners en triatleten, als je het precies wil weten. De onderzoekers lieten de proefpersonen fietsen volgens een protocol waarbij ze de glycogeenvoorraden in hun spieren verbruikten. Daarna kregen ze een koolhydraatarme maaltijd, en de volgende morgen moesten de sporters die procedure nogmaals ondergaan.

Op dat moment namen de onderzoekers een stukje spierweefsel weg uit de vastus lateralis van de sporters, en bepaalden de hoeveelheid glycogeen in de spieren. Vlak daarna kregen de sporters een ontbijt in twee delen. Dat bestond eerst uit een hersteldrank met melk en koolhydraten, en twee uur later uit eieren en brood.

De onderzoekers voerden de proef twee keer uit. De ene keer voegden de onderzoekers koffie toe aan de hersteldrank en kregen de proefpersonen koffie bij hun broodmaaltijd [de experimentele conditie], de andere keer niet.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Koffie bij maaltijd na training versnelt herstel glycogeen


Twee uur na de vaste maaltijd namen de Brazilianen voor een tweede keer een stukje spier weg. Dat was dus 4 uur na de afname van het eerste spierbiopt.

Resultaten
In de 4 uur-periode waarin de onderzoekers de concentratie glycogeen in de spieren van de sporters monitorden, maakten de proefpersonen maar liefst zes keer meer glycogeen aan als ze koffie bij hun verlaat ontbijt hadden gedronken.


Koffie bij maaltijd na training versnelt herstel glycogeen


Koffie bij maaltijd na training versnelt herstel glycogeen


Je ziet hierboven hoe koffie het herstel van de glycogeenspiegel had versneld: de toevoeging van koffie aan het ontbijt had de insuline- en glucosespiegel verhoogd.

Conclusie
"The addition of coffee to a post-exercise beverage with adequate amounts of carbohydrates is an effective strategy to improve muscle glycogen recovery for those cycling athletes with a short-time recovery (less than 4 h) or competitions with multiple and sequential bouts of exercise", schrijven de Brazilianen.

"It is currently not possible to define the exact coffee components underlying the latter effect. However, caffeine, caffeic acid, and cafestol are plausible candidates, given previous findings indicating their effect on insulin secretion and muscle glucose uptake."

"These findings add to the current knowledge on the ergogenic properties of coffee."

De onderzoekers noemen hierboven cafestol, maar die stof is in filterkoffie gelukkig niet in significante hoeveelheden aanwezig. [Meer over cafestol.]

Misschien bedoelden de onderzoekers kahweol?

Bron:
Nutrients. 2021 Sep 23;13(10):3335.

Meer:
Of je nu wel of niet gewend bent aan cafeïne, een kop koffie verbetert sportprestaties (17-12-2020)
Kop koffie voordat je gaat hardlopen? Werkt! (11-12-2019)
Voor krachtsporters is een kop koffie een beter pepmiddel dan een pil met cafeïne (23-2-2016)


Geen zin om te trainen? Cafeine maakt sporten leuker Beter krachttrainen en minder spierpijn na drie koppen koffie Beetje cafeine geeft krachtsporter meer grip op gewichten

Geen zin om te trainen? Cafeïne maakt sporten leuker
Psychologen van Leeds Metropolitan University ontdekten dat cafeïne inspanning aangenamer maakt.

Beter krachttrainen en minder spierpijn na drie koppen koffie
Bodybuilders kunnen meer reps uit hun sets persen als ze voor hun workout een hoeveelheid cafeïne innemen die ook in drie koppen koffie zit.

Beetje cafeïne geeft krachtsporter meer grip op gewichten
Tijdens lange sets waarbij je reps maakt totdat je kuiten of onderarmen in brand staan, maar ook bij oefeningen waarbij je handen de greep op de gewichten kunnen verliezen, is pijn een beperkende factor.