Opgeladen: 21-3-2020
Opgeborgen in: Duurdoping
Translation: Is carbon monoxide doping? (22-3-2020)

Is koolmonoxide doping?

Is koolmonoxide doping?
Sporters die geen toegang hebben tot medische technologie, maar toch via verboden methoden hun uithoudingsvermogen willen verbeteren, hadden al de hypoxiatent en kobaltdoping. Dat wisten we. Maar nu hebben ze ook nog koolmonoxide. Of is dat geen doping? Whatever. Hetzelfde spul dat dodelijke slachtoffers maakt in huizen met slecht afgestelde boilers en niet-geventileerde keukens, kan ook de duurprestaties van sporters verbeteren.

Studie
Duitse fysiologen van de University of Bayreuth publiceren binnenkort in Medicine & Science in Sports & Exercise een kleine, maar uiterst interessante studie. Als de wereld nu niet was getroffen door het coronavirus, hadden alle media erover bericht.

En nu is het alleen Ergogenics, de dappere dodo van de dopingjournalistiek, die de verrassende Duitse onderzoeksresultaten wereldkundig maakt. Vervelend.

Koolmonoxide kan zich vastmaken aan hemoglobine, het ijzerhoudende eiwit in rode bloedcellen dat zuurstof vervoert [ruimtelijke structuur]. Koolmonoxide verdringt zuurstof van hemoglobine. Ook onder normale omstandigheden vind je in het lichaam van gezonde mensen complexen van hemoglobine en koolmonoxide [COHb]. De concentratie van het complex van hemoglobine-koolmonoxide neemt toe bij intensieve inspanning.

Het lichaam ziet het complex als een prikkel om cellen meer mitochondria te laten aanmaken, en weefsels meer kleine bloedvaten te laten groeien. Vandaar dat de onderzoekers vermoedden dat koolmonoxide in kleine, niet gevaarlijke doses, misschien een prestatieverbeterende werking kan hebben.

De onderzoekers lieten 11 gezonde en redelijk goed getrainde mannen gedurende 3 weken 5 keer per dag een beetje koolmonoxide inademen. De proefpersonen zogen per keer 100 milliliter koolmonoxide uit een injectiespuit zonder naald, en hielden daarna 30 seconden hun adem in. De hoeveelheid van het hemoglobine-koolmonoxide-complex nam daardoor toe met 5 procent.

De onderzoekers volgden de proefpersonen nog 3 weken nadat de toediening van koolmonoxide was gestopt.

Een controlegroep van 11 vergelijkbare mannen ademde geen koolmonoxide in.

Resultaten
De hoeveelheid rode bloedcellen en hemoglobine nam toe bij de mannen die koolmonoxide hadden gekregen.


Is koolmonoxide doping?


Niet verwonderlijk nam de VO2max - nog steeds de belangrijkste voorspeller van het uithoudingsvermogen - in de experimentele groep toe met 3 procent. Hoe groter de toename van de hoeveelheid hemoglobine in de proefpersonen, hoe groter de toename van de VO2max.


Is koolmonoxide doping?


Conclusie
"Chronic continuous exposure to low dose carbon monoxide increasing COHb by approximately 5% significantly increased erythropoietic activity and showed a positive effect on performance", schrijven de Duitsers.

"This procedure might therefore be used by athletes like altitude training or instead of altitude training and WADA has to discuss whether it can be accepted as a new training method or has to be banned as a new kind of blood manipulation."

Bron:
Med Sci Sports Exerc. 2020;10.1249/MSS.0000000000002330.

Meer:
Kobaltdoping alleen effectief in toxische hoeveelheden (27-3-2019)
Ook door een pietepeuterig beetje bloeddoping presteert sporter beter (7-12-2018)
Dierstudie: ITPP vult werking van EPO aan (2-5-2014)


IGF-1-variant geeft sporters meer uithoudingsvermogen Kobaltchloride verhoogt uithoudingsvermogen in dierstudie Dus daarom vinden dopingjagers geen EPO meer

IGF-1-variant geeft sporters meer uithoudingsvermogen
Medische doseringen van de IGF-1-variant mecasermin rinfabate hebben geen effect op de spier- en vetmassa van sporters, maar zorgen wel voor meer uithoudingsvermogen.

Kobaltchloride verhoogt uithoudingsvermogen in dierstudie
Vijf jaar geleden uitten Italiaanse onderzoekers het vermoeden dat een verbinding die je vindt in elke scheikundedoos fungeert als een alternatief voor EPO.

Dus daarom vinden dopingjagers geen EPO meer
Chemische duursporters maken massaal gebruik van een truc die voorkomt dat dopingjagers in hun urine het gebruik van EPO kunnen opsporen.