|
Krachttraining met isolatie-oefeningen vergt meer hersteltijd Hoe meer isolatie-oefeningen krachtsporters gebruiken, hoe langer is de hersteltijd die hun spieren nodig hebben. Dat schrijven bewegingswetenschappers van de University of Brasilia in de Journal of Strength and Conditioning Research. Bodybuilders en fitnessfanaten die bij voorkeur drie keer per week een full body workout afwerken, kunnen daarin beter zo min mogelijk isolatie-oefeningen opnemen, en zoveel mogelijk samengestelde oefeningen.
Studie De curl is een isolatie-oefening of, zoals wetenschappers liever zeggen, een single joint exercise waarbij alleen het ellebooggewricht beweegt. De oefening prikkelt uitsluitend de biceps. De mannen trainden hun andere arm met de seated-row. Ook van die oefening maakten de mannen 8 sets, en ook bij die oefening gebruikten de mannen een belasting waarmee nog net 10 reps mogelijk waren. De seated-row is een samengestelde oefening of een multi joint exercise waarbij niet alleen het ellebooggewricht beweegt, maar ook het schoudergewricht en de schouderbladen. De oefening prikkelt niet alleen de biceps, maar ook spieren in het schoudergewricht en - vooral - spieren in de bovenrug. Resultaten In de 4 dagen na de workout hadden de mannen in de arm meer spierpijn in de arm waarmee ze hadden gecurld dan in de arm waarmee ze hadden geroeid.
In de 4 dagen na de workout bepaalden de onderzoekers de torque - zeg maar: de kracht - in de biceps van de proefpersonen. De figuur hieronder vertelt dat de kracht in de arm waarmee de proefpersonen hadden gecurld langzamer herstelde dan de kracht in de arm waarmee de proefpersonen hadden geroeid.
Conclusie "Depending on the type of exercise used (i.e, single- and multiple joints), resistance trained subjects or athletes might not be able to perform strength or power activities at their best until 24 or 48 hours after the previous exercise bouts." Bron: Meer:
|
|