Opgeladen: 4-6-2022
Opgeborgen in: Krachttraining, Elastische band
Translation: Meta-study | Strength training with weights equivalent to strength training with elastic bands (5-6-2022)

Metastudie | Krachttraining met gewichten gelijkwaardig aan krachttraining met elastische banden

Krachttraining met gewichten en machines kan resulteren in eenzelfde krachttoename als krachttraining met elastische banden. Dat is de conclusie van een metastudie, die de uitkomsten van een 8-tal betrekkelijk kortdurende trials aggregeerde.


Metastudie | Krachttraining met gewichten gelijkwaardig aan krachttraining met elastische banden


Studie
Braziliaanse onderzoekers, verbonden aan de Federal University of Mato Grosso, traceerden 8 eerder gepubliceerde studies die het effect van krachttraining met gewichten en machines vergeleken met het effect van krachttraining met elastische banden.

De ene studie gebruikte mensen met een hartafwijking als proefpersoon, de andere atleten, weer een andere studie gebruikte studenten. De trials duurden 4-12 weken, en de proefpersonen trainden 2-5 keer per week.

In totaal hadden 224 personen in de studies geparticipeerd.

De onderzoekers veegden de uitkomsten van de trials samen en analyseerden ze opnieuw.

Resultaten
De onderzoekers keken apart naar het effect van de trainingsprogramma's op de kracht in het bovenlichaam [eerste figuur hieronder] en de kracht in het onderlichaam [tweede figuur hieronder]. In beide gevallen zagen ze geen significante verschillen. Beide trainingstypes werkten even goed.

Klik op de figuren voor een grotere versie.


Metastudie | Krachttraining met gewichten gelijkwaardig aan krachttraining met elastische bandenMetastudie | Krachttraining met gewichten gelijkwaardig aan krachttraining met elastische banden


Conclusie
"These findings allow coaches, physiotherapists, and even patients to opt to use devices with low costs, ease of handling, and which can be used in different places, such as elastic devices, for maintenance and gain in muscular strength", schrijven de Brazilianen.

Bron:
SAGE Open Med. 2019 Feb 19;7:2050312119831116.

Meer:
Metastudie | To failure-krachttraining gelijkwaardig aan non failure-krachttraining (22-2-2021)
Wat werkt beter? Krachttraining met een smalle of een brede pyramide? (31-7-2018)
Wat werkt beter? Bij een krachttraining je sets uitvoeren met steeds grotere belasting? Of bij alle sets dezelfde belasting gebruiken? (27-7-2018)


Schouders trainen met elastische band net zo effectief als met gewichten Abductions met elastische band beter dan abductions op machine Met pushups bouw je net zoveel kracht op als met bankdrukken

Schouders trainen met elastische band net zo effectief als met gewichten
Het maakt niet uit of je schouderoefeningen als de lateral raise en de external shoulder rotation uitvoert met dumbbells of met elastische banden.

Abductions met elastische band beter dan abductions op machine
Omdat squats en presses vooral de gluteus maximus tot groei dwingen, en de gluteus medius maar zo-zo, hebben ontwerpers van fitnessmachines de abduction-machine ontwikkeld.

Met pushups bouw je net zoveel kracht op als met bankdrukken
Je gaat op vakantie. De buren geven de planten water, de schoonouders zorgen voor de hond. Maar wie zorgt er voor je pecs? Hoe moeten die al die weken zonder bankdrukken overleven?