Opgeladen: 22-2-2021
Opgeborgen in: Krachttraining
Translation: Meta study | To failure strength training equivalent to non-failure strength training (23-2-2021)

Metastudie | To failure-krachttraining gelijkwaardig aan non failure-krachttraining

Eergisteren schreven we voor de zoveelste keer over een onderzoek waaruit bleek dat krachttraining net zo effectief is als je niet alle reps uit je sets perst die erin zitten. Nauwelijks verwonderlijk komt nu ook een metastudie tot de conclusie dat to failure-krachttraining net zo effectief is als non failure-krachttraining.


Metastudie | To failure-krachttraining gelijkwaardig aan non failure-krachttraining


Studie
Jozo Grgic, verbonden aan Victoria University Melbourne, verzamelde 15 eerder gepubliceerde trials waarin onderzoekers het effect van krachttraining met sets to failure vergeleken met dat van non failure-krachttraining. Grgic veegde de uitkomsten van die studies samen en analyseerde ze opnieuw.

Resultaten
Zowel voor de toename van de kracht [eerste figuur hieronder] als de opbouw van spiermassa [tweede figuur] maakte het niet uit of de proefpersonen to failure trainden of niet.

Klik op de figuren hieronder voor grotere versies.


Metastudie | To failure-krachttraining gelijkwaardig aan non failure-krachttraining


Metastudie | To failure-krachttraining gelijkwaardig aan non failure-krachttraining


Nog niet duidelijk
De proefpersonen in de studies waren meestal nog betrekkelijk jong, en hadden slechts enkele jaren ervaring. Grgic pleit dan ook voor studies met oudere proefpersonen en proefpersonen met meerdere jaren trainingservaring. Het zou zomaar kunnen dat krachtsporters met pak hem beet al tien-vijftien jaar trainingservaring wel beter reageren op to failure-krachttraining.

Grgic weet ook niet precies hoe het zit met krachttraining met light loads - met bijvoorbeeld 30 procent van het maximaalgewicht. De ene studie suggereert dat in dat geval to failure-krachttraining wel meer vruchten afwerpt dat non failure-krachttraining, de andere studie suggereert dat beide trainingstypes even effectief zijn.

Bron:
J Sport Health Sci. 2021 Jan 23;S2095-2546(21)00007-7.

Meer:
Alweer: to failure-krachttraining net zo effectief als not to failure-krachttraining (20-2-2021)
Nooit meer to failure-training? (6-1-2020)
Net begonnen met krachttraining? Je hoeft niet tot het gaatje te gaan... (4-1-2018)


Studie: zonder sets to failure is krachttraining net zo effectief Krachtsporter groeit ook zonder to failure-sets Elf weken trainen to-failure even effectief als elf weken niet to-failure

Studie: zonder sets to failure is krachttraining net zo effectief
Aldus Australische bewegingswetenschappers in de Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports.

Krachtsporter groeit ook zonder to failure-sets
Ook als novice-krachtsporters niet alle reps uit hun sets persen die er in zitten kunnen ze hun spieren een effectieve groeiprikkel geven, en daardoor kracht en spiermassa opbouwen.

Elf weken trainen to-failure even effectief als elf weken niet to-failure
Reguliere sporters die twee maanden met gewichten trainen zonder dat ze in hun sets tot de laatste rep gaan maken net zoveel progressie als sporters die dat wel doen.