Alweer: to failure-krachttraining net zo effectief als not to failure-krachttraining
De beenspieren van getrainde krachtsporters ontwikkelen zich net zo snel door to failure-workouts als door workouts waarbij sporters niet tot het gaatje gaan. Dat is tenminste de slotsom van een Braziliaanse humane studie die is verschenen in Biology of Sport.
Studie
Braziliaanse bewegingswetenschappers, verbonden aan de Federal University of Sao Carlos, beschrijven in Biology of Sport een experiment waaraan 14 getrainde getrainde mannelijke studenten meewerkten.
Gedurende 10 weken trainden de proefpersonen 2 keer per week hun benen. In deze periode trainden de mannen hun ene been to failure, hun andere been niet. De not to failure-training hield in dat de proefpersonen hun sets vrijwillig staakten voordat het punt van spierfalen was bereikt.
Voor en na de studie bepaalden de onderzoekers met scans de spiermassa in de beenspier vastus lateralis van de proepfpersonen. Daarnaast bepaalden ze de maximale kracht die de proefpersonen tijdens een leg-press konden ontwikkelen.
Resultaten
De proefpersonen bouwde in beide benen evenveel spiermassa [CSA] op. Hetzelfde gold voor de maximale kracht die de proefpersonen tijdens een leg-press konden ontwikkelen.
Tijdens de sets registreerden de onderzoekers de electrische activiteit in de spieren. Ze zagen geen verschil tussen de activiteit in het been dat de proefpersonen to failure trainden en de activiteit in het andere been.
Binnenkort meer.
Bron:
Biol Sport. 2020 Dec;37(4):333-41.
Meer:
Spieren opbouwen met een lage belasting? Train to failure (12-9-2020)
Nooit meer to failure-training? (6-1-2020)
Net begonnen met krachttraining? Je hoeft niet tot het gaatje te gaan... (4-1-2018)
|