Opgeladen: 20-2-2021
Opgeborgen in: Krachttraining
Translation: Again: going to failure in strength training is not necessary for optimal results (21-2-2021)

Alweer: to failure-krachttraining net zo effectief als not to failure-krachttraining

De beenspieren van getrainde krachtsporters ontwikkelen zich net zo snel door to failure-workouts als door workouts waarbij sporters niet tot het gaatje gaan. Dat is tenminste de slotsom van een Braziliaanse humane studie die is verschenen in Biology of Sport.

Studie
Braziliaanse bewegingswetenschappers, verbonden aan de Federal University of Sao Carlos, beschrijven in Biology of Sport een experiment waaraan 14 getrainde getrainde mannelijke studenten meewerkten.

Gedurende 10 weken trainden de proefpersonen 2 keer per week hun benen. In deze periode trainden de mannen hun ene been to failure, hun andere been niet. De not to failure-training hield in dat de proefpersonen hun sets vrijwillig staakten voordat het punt van spierfalen was bereikt.

Voor en na de studie bepaalden de onderzoekers met scans de spiermassa in de beenspier vastus lateralis van de proepfpersonen. Daarnaast bepaalden ze de maximale kracht die de proefpersonen tijdens een leg-press konden ontwikkelen.

Resultaten
De proefpersonen bouwde in beide benen evenveel spiermassa [CSA] op. Hetzelfde gold voor de maximale kracht die de proefpersonen tijdens een leg-press konden ontwikkelen.


Alweer: to failure-krachttraining is net zo effectief als not to failure-krachttraining


Alweer: to failure-krachttraining is net zo effectief als not to failure-krachttraining


Tijdens de sets registreerden de onderzoekers de electrische activiteit in de spieren. Ze zagen geen verschil tussen de activiteit in het been dat de proefpersonen to failure trainden en de activiteit in het andere been.

Binnenkort meer.

Bron:
Biol Sport. 2020 Dec;37(4):333-41.

Meer:
Spieren opbouwen met een lage belasting? Train to failure (12-9-2020)
Nooit meer to failure-training? (6-1-2020)
Net begonnen met krachttraining? Je hoeft niet tot het gaatje te gaan... (4-1-2018)


Studie: zonder sets to failure is krachttraining net zo effectief Krachtsporter groeit ook zonder to failure-sets Elf weken trainen to-failure even effectief als elf weken niet to-failure

Studie: zonder sets to failure is krachttraining net zo effectief
Aldus Australische bewegingswetenschappers in de Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports.

Krachtsporter groeit ook zonder to failure-sets
Ook als novice-krachtsporters niet alle reps uit hun sets persen die er in zitten kunnen ze hun spieren een effectieve groeiprikkel geven, en daardoor kracht en spiermassa opbouwen.

Elf weken trainen to-failure even effectief als elf weken niet to-failure
Reguliere sporters die twee maanden met gewichten trainen zonder dat ze in hun sets tot de laatste rep gaan maken net zoveel progressie als sporters die dat wel doen.