Opgeladen: 16-9-2021
Opgeborgen in: Immuunsysteem
Translation: Phenol-rich diet improves ailing immune system (17-9-2021)

Kwakkelend immuunsysteem functioneert beter door voeding met meer fenolen

Een kwakkelend immuunsysteem gaat beter werken als de hoeveelheid fenolen in de voeding toeneemt. Dat suggereert een dierstudie die Spaanse biologen 15 jaar geleden publiceerden in Nutrition. Fenolen zitten in koffie, thee, groenten, fruit en kruiden.


Kwakkelend immuunsysteem functioneert beter door voeding met meer fenolen


Studie
De onderzoekers, verbonden aan de Complutense University of Madrid, experimenteerden met muizen. In een eerste stap bepaalden ze hoe makkelijk de muizen zich konden aanpassen aan een situatie waarin ze nieuwe informatie moesten opnemen. Konden de dieren dat niet meer zo goed, dan beschouwden ze de muizen als prematurely aging [PAM].

Verliep de aanpassing nog prima, dan beschouwden de onderzoekers de muizen als non-prematurely aging [N-PAM.]

Vervolgens experimenteerden de onderzoekers 5 weken met hun proefdieren. Ze gaven de N-PAM-muizen standaardvoer [NPAMc], en deden hetzelfde met een groep PAM-muizen [PAMc]. Een andere groep PAM-muizen kreeg voer dat voor 20 procent uit tarwezemelen bestond [PAMb], en weer een andere groep PAM-muizen kreeg voer dat voor 20 procent bestond uit boekweit [PAMc].

Zowel tarwezemelen [B] als boekweit [C] bevatten relatief veel fenolen, vertelt de tabel hieronder. HF = hydrosoluble fraction; LF = liposoluble fraction.


Kwakkelend immuunsysteem functioneert beter door voeding met meer fenolen


Kwakkelend immuunsysteem functioneert beter door voeding met meer fenolen


Resultaten
De onderzoekers haalden immuuncellen uit de muizen, en stelden blootstelden aan een stof die de aanwezigheid van pathogenen simuleert [LPS]. De onderzoekers bepaalden vervolgens de aanmaak van interleukine-2 door de immuuncellen. Meer interleukine-2 betekent een sterkere immunologische respons.

Je ziet rechtsonder dat de immuuncellen van de prematurely aging-muizen minder interleukine-2 aanmaakten dan de cellen van de non-prematurely aging-muizen.

LPS prikkelde de immuuncellen om zich te ontwikkelen, maar die prikkel was geringer bij de prematurely aging-muizen. Suppletie met fenolen normaliseerde de immuunrespons echter.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Kwakkelend immuunsysteem functioneert beter door voeding met meer fenolen

Kwakkelend immuunsysteem functioneert beter door voeding met meer fenolen


In een ander experiment haalden de onderzoekers Natural Killer Cells uit de muizen, en stopten die samen met kankercellen in een reageerbuis. Vervolgens bepaalden ze hoe veel kankercellen door de Natural Killer Cells werden uitgeschakeld.

De tabel hierboven laat zien dat suppletie met fenolen ook dat aspect van het immuunsysteem in de prematurely aging-muizen verbeterde.

Conclusie
"The present work has demonstrated that dietary supplementation with cereals naturally rich in polyphenols is a nutritional strategy targeted at restoring immune function in prematurely aging mice, thus leading to better health and increasing the probability of aging successfully", schrijven de onderzoekers.

"Moreover, the health benefits of these cereal fractions go far beyond slowing down the aging process; their intake is of considerable interest because they are effective, able to be included in different cereal products, and are completely safe because all of them are naturally present in cereals."

Bron:
Nutrition. 2006 Sep;22(9):913-21.

Meer:
Supplement met Braziliaanse propolis maakt dodelijke virussen minder gevaarlijk (17-8-2021)
Ook analogen van quercetine beschermen tegen virussen (13-8-2021)
Verse gember haalt de angel uit het verkoudheidsvirus (5-4-2021)


Dierstudie | Quercetine helpt virusinfectie voorkomen na intensieve training Hoe quercetine griepvirussen verziekt Quercetine behoedt sporters voor verkoudheid en griep

Dierstudie | Quercetine helpt virusinfectie voorkomen na intensieve training
Er zijn aanwijzingen dat suppletie met een fikse dosis quercetine sporters beschermt tegen virusinfecties, schreven we in de eerste maanden van de coronaellende.

Hoe quercetine griepvirussen verziekt
In reageerbuizen maakt quercetine, een flavonoid in legio plantaardige voedingsmiddelen, het influenza-A-virussen moeilijk om cellen te infecteren.

Quercetine behoedt sporters voor verkoudheid en griep
In reageerbuizen heeft quercetine een antivirale werking. Het zou zomaar kunnen dat quercetine ook in mensen van vlees en bloed, die zich bovendien bovenmatig hard moeten inspannen, de kans op virusinfecties vermindert.