Opgeladen: 17-10-2019
Opgeborgen in: Aminozuren, Cerebrogenics, L-Theanine
Translation: L-Theanine, the complete stress buster (18-10-2019)

L-Theanine, de volledige stressbuster

L-Theanine, de volledige stressbuster
Je bent gezond, maar je hebt meer stress dan je lief is. Je slaapt niet goed, je hersenen lopen niet zo soepel als zou moeten en je bent soms een beetje somber. Suppletie met het aminozuur L-theanine kan al die stresssymptomen verzachten, schrijven Japanse neurologen in Nutrients.

Studie
De onderzoekers gaven dertig gezonde proefpersonen van 20-69 jaar gedurende 4 weken elke dag 200 milligram L-theanine. Ze gebruikten een product van hun sponsor Taiyo Kagaku, dat L-theanine als Suntheanine in de markt zet. Bij een andere gelegenheid slikten de proefpersonen gedurende 4 weken een placebo.

Voor en na de suppletieperiode testten de Japanners de proefpersonen.

Resultaten
Suppletie met L-theanine verminderde gevoelens van ongerustheid en bezorgdheid [linksonder], en verminderde ook de ernst van de slaapproblemen die de proefpersonen rapporteerden [rechtsonder].


L-Theanine, de volledige stressbuster

L-Theanine, de volledige stressbuster


Het supplement verminderde ook gevoelens van neerslachtigheid en somberte. Dat zie je hierboven.

Voor en na de toedieningsperiode testten de onderzoekers de cognitieve vermogens van de proefpersonen. Ze lieten de proefpersonen bijvoorbeeld in een korte tijd zoveel mogelijk woorden opnoemen. Hoe meer woorden proefpersonen kunnen verzinnen en uitspreken, hoe beter werken de taalcentra van hun hersenen. Je ziet linksonder dat L-theanine die verbal fluency vergrootte.


L-Theanine, de volledige stressbuster


Ook de cognitieve vermogens als geheel namen toe door suppletie. Dat zie je rechtsboven.

Mechanisme
De onderzoekers vermoeden dat L-theanine in de hersenen werkt via de NMDA-receptor. Door die receptor op het ene moment te activeren, kunnen delen van de hersenen beter gaan werken. Daardoor kunnen mentale prestaties verbeteren. L-Theanine kan echter ook de NMDA-receptor in andere delen van de hersenen een tandje terug schakelen. Dat zou de anti-stress-effecten van L-theanine kunnen verklaren.

Conclusie
"Stress-related symptom scores decreased and cognitive function scores improved after four weeks of L-theanine administration", vatten de onderzoekers hun bevindingen samen. "L-theanine administration was safe and well complied with."

"Therefore, L-theanine may be a suitable nutraceutical ingredient for improving mental conditions in a healthy population."

Bron:
Nutrients 2019, 11, 2362; doi:10.3390/nu11102362.

Meer:
Dierstudie: L-theanine, cafeïne en slaap (28-8-2015)
Jongens met ADHD slapen beter door L-theanine (12-7-2015)


Visolie dempt mentale stress Quercetine remt cortisol na stress Gebukt onder stress? Echinacea houdt je immuunsysteem overeind

Visolie dempt mentale stress
Visolie vermindert examenstress, ontdekten voedingswetenschappers van de University of Lausanne in 2003.

Na stressprikkel houdt quercetine de cortisolspiegel laag
Dat vermoeden Japanse onderzoekers, die proeven deden met ratten.

Gebukt onder stress? Echinacea houdt je immuunsysteem overeind
Dat suggereert een Koreaanse dierstudie.