Opgepoetst: 21-12-2021
Opgeladen: 23-8-2014
Opgeborgen in: Low Carb / Low Glyc, Levensverlenging & leefstijl
Translation: Live 12 percent longer on a low-glycaemic diet (13-9-2014)

Leef 12 procent langer met een laag-glycemisch dieet

Als je oudere muizen de rest van hun leven een laag-glycemisch dieet geeft, dan leven ze 12 procent langer dan muizen die standaardvoer krijgen. Dat schrijven onderzoekers van Deakin University in Australië in Longevity & Healthspan. Volgens hun dierstudie vertraagt een laag-glycemisch dieet veroudering op moleculair niveau.


Leef 12 procent langer met een laag-glycemisch dieet


Laag-glycemisch
Als je laag-glycemisch eet, dan zorg je ervoor dat je glucosespiegel niet te hoog stijgt. Je vermijdt snel opneembare koolhydraten in de vorm van suiker, snoep en glucose. Op het web vind je gedetailleerde tabellen, die van elke voedingsmiddel de glycemische index vertellen.

Studie
De Australiërs gaven jongbejaarde labmuizen van 20 weken de rest van hun leven voer met een glycemische index van 27. Een controlegroep kreeg standaardvoer met een glycemische index van 70. Om je een idee te geven: brood, noodles en croissants hebben een glycemische index van rond de 70, appels, noten, volkoren pasta en quinoa een glycemische index van iets meer dan 30.

Resultaten
Het glycemische dieet liet de muizen 12 procent langer leven, zie je in de figuur hieronder.


Leef 12 procent langer met een laag-glycemisch dieet


Toen de muizen 24 maanden oud waren reageerden de dieren die laag-glycemisch hadden gegeten [vierkantjes] beter op toediening van glucose dan de dieren in de controlegroep [driehoekjes].


Leef 12 procent langer met een laag-glycemisch dieet


In de cellen van de bejaarde muizen in de laag-glycemische groep [driehoekjes] vonden de onderzoekers minder DNA met abasic sites dan in de cellen van de controlegroep [vierkantjes]. Abasic sites zijn moleculaire beschadigingen van het DNA. Ze nemen toe door veroudering.


Leef 12 procent langer met een laag-glycemisch dieet


Leef 12 procent langer met een laag-glycemisch dieet


In de laag-glycemische groep vonden de onderzoekers ook minder 8-OH-2-dG-DNA. Ook dat is beschadigd DNA, en ook die beschadiging neemt toe door veroudering.

Een klassieke manier om moleculaire veroudering te meten is het bepalen van de lengte van de telomeren in het DNA. Hoe korter die zijn, des te verder is het verouderingsproces voortgeschreden. op de telomeerlengte had het laag-glycemische dieet echter geen statistisch significant effect.

Conclusie
"The relevance of the findings to humans would still needs to be tested", schrijven de onderzoekers.

"However it is possible to speculate that consumption of a low low glycaemic index diet late in life still has beneficial health effects and it may extend lifespan, although the effect may not be as dramatic as an intervention earlier in life. The extension of life may not represent a significant number of years lived but rather an improved quality of life or healthspan."

Bron:
Longev Healthspan. 2013 Mar 1;2(1):4.

Meer:
Borstkanker overleven met minder & langzamere koolhydraten (15-3-2021)
Maak je koolhydraten gezonder, en leef langer (30-11-2020)


Mannen die langer willen leven moeten meer bewegen Meer rode peper, langer leven Intensieve sport vertraagt het tempo waarin je veroudert

Mannen die langer willen leven moeten meer bewegen
Hoe meer energie zestigplussers verbruiken door te bewegen, hoe groter de kans dat ze over elf jaar nog in leven zijn.

Meer rode peper, langer leven
Volgens een nog niet gepubliceerde Amerikaanse metastudie vermindert frequente consumptie van rode peper de kans op overlijden door hart- en vaatziekten en kanker.

Intensieve sport vertraagt het tempo waarin je veroudert
Als je aan sport doet en langer wilt leven, kies dan een sport die je cardiovasculaire systeem uitdaagt.