Opgeladen: 7-6-2018
Opgeborgen in: Dementiepreventie, Breinversterkers
Translation: Physical activity enables the brain to repair itself and rejuvenate itself (8-6-2018)

Door lichaamsbeweging kunnen hersenen zichzelf repareren en verjongen

Als je wilt dat je hersenen tot op hoge leeftijd zo goed mogelijk blijven functioneren, zorg er dan voor dat je veel beweegt. Ook als je een bloedhekel hebt aan sport, en ook als je alleen gelukkig bent achter een computerscherm of een dik boek. Een zittende levensstijl is funest voor je hersenen. Tot die conclusie komen Italiaanse onderzoekers van de universiteit van Milaan in een dierstudie, die is verschenen in Frontiers in Neurology.

Studie
De onderzoekers zetten een groep jonge C57BL/6-muizen 14 dagen in een soort rolstoel voor knaagdieren. De muizen konden alles doen wat ze normaal deden, behalve hun achterpoten gebruiken [Hind limb unloading; HU]. Toen de 2 weken voorbij waren, bestudeerden de Italianen de subventriculaire zone in de hersenen van de muizen. Dat is een stuk van de hersenen waar stamcellen zich ontwikkelen tot volwaardige hersencellen, die de functie van beschadigde en verouderde hersencellen kunnen overnemen.


Door lichaamsbeweging kunnen hersenen zichzelf repareren en verjongen


De onderzoekers bestudeerden ook de subventriculaire zone van muizen die gewoon hun achterpoten hadden kunnen gebruiken [Control; CTR].

Resultaten
In de bestudeerde weefsels van de lichamelijk inactieve muizen waren de stamcellen minder vitaal dan de stamcellen van de dieren in de controlegroep.


Door lichaamsbeweging kunnen hersenen zichzelf repareren en verjongen


Door lichaamsbeweging kunnen hersenen zichzelf repareren en verjongen


In de stamcellen van de inactieve muizen was het gen Cdk5rap1 minder actief. Dat gen is betrokken bij het gezond houden van de mitochondria, de 'energiecentrales van de cel'. De mitochondria zetten voedingsstoffen om in energie.

"The discovery that Cdk5rap1 (which acts as methylthiotransferase in mitochondria RNA) was altered in its expression after motor deprivation is very intriguing in this context, and opens a new link between neurogenesis metabolism and cell regulation", schrijven de Italianen.

Bij de stamcellen van de inactieve muizen vonden de onderzoekers minder cellen die het eiwit beta-tubulin-3 aanmaakten. Omdat dit eiwit alleen wordt aangemaakt door neuronen en cellen in de testis, betekent dit dat in de inactieve muizen zich minder stamcellen ontwikkelden tot nieuwe neuronen.

Neuronen zijn de cellen die in de hersenen het eigenlijke werk doen.


Door lichaamsbeweging kunnen hersenen zichzelf repareren en verjongen


Door lichaamsbeweging kunnen hersenen zichzelf repareren en verjongen


De onderzoekers vonden ook minder stamcellen met O4, een merker voor oligodendrocyten. Dat zijn cellen die dat neuronen voorzien van voedingsstoffen. Bewegingsarmoede vermindert dus ook de aanmaak van dit type hersencel.

Conclusie
"Our study supports the notion that people who are unable to do load-bearing exercises not only lose muscle mass, but their body chemistry is altered at the cellular level and even their nervous system is adversely impacted", zegt eerste auteur Raffaella Adami in een persbericht. [sciencedaily.com May 23, 2018.]

Bron:
Front. Neurosci., 23 May 2018 | https://doi.org/10.3389/fnins.2018.00336.

Meer:
Fitheid op middelbare leeftijd reduceert kans op dementie met negentig procent (17-3-2018)
Scans liegen niet - yoga beschermt tegen dementie (2-8-2017)
Krachttraining maakt ouderen mentaal sterker (29-6-2016)


Hoe krachttraining met high reps mannen kan beschermen tegen dementie
Als mannen krachttrainen met relatief geringe gewichten en extreem veel reps, dan neemt daardoor de concentratie van het hormoon BDNF in hun lichaam toe.

Dierstudie: combinatie melatonine en lichaamsbeweging beschermt tegen Alzheimer
En overleeft het. Dankzij tijdig medisch ingrijpen, uiteraard.

Veroudering laat hersenen krimpen, cardiotraining laat ze groeien
Na je dertigste beginnen je hersenen te krimpen. Eerst heel, heel langzaam, maar met klimmen van de jaren neemt het tempo toe. Als je lang genoeg leeft is dementie dus onvermijdelijk. Zou je denken.