Opgeladen: 17-5-2017
Opgeborgen in: Eiwitten
Translation: Lying down during and after a meal is bad for building muscle (25-7-2017)

Liggen tijdens en na de maaltijd slecht voor spieropbouw

Liggen tijdens en na de maaltijd slecht voor spieropbouw
Je lichaam neemt de aminozuren uit de eiwitten in je voeding beter op als je die eiwitten inneemt en verteert als je rechtop zit of staat. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek, dat is gepubliceerd in Nutrients.

Studie
De onderzoekers gaven 8 gezonde jonge mannen bij twee verschillende gelegenheden een shake met 60 gram magere melkpoeder - goed voor 22 gram eiwit en 29 gram koolhydraten - en anderhalve gram paracetamol. Gedurende 4 uur na de inname monitorden de onderzoekers het bloed van de proefpersonen.

De ene keer zaten de mannen tijdens het experiment rechtop. De andere keer lagen ze op een bed, met hun voeten een beetje hoger dan hun hoofd [het bed maakte een hoek van 20 graden].

Resultaten
In de achteroverliggende toestand verschenen er minder essentiële aminozuren [EAA] en leucine in het bloed dan als de proefpersonen rechtop zaten.


Liggen tijdens en na de maaltijd slecht voor spieropbouwDe liggende houding verminderde niet alleen de opname van de aminozuren, maar ook die van de paracetamol.


Liggen tijdens en na de maaltijd slecht voor spieropbouw


Liggen tijdens en na de maaltijd slecht voor spieropbouwOmdat de opname van de paracetamol correleerde met de opname van essentiële aminozuren [EAA] gaan de onderzoekers ervan uit dat een liggende houding de opname van alle voedingsstoffen vermindert. Dat komt waarschijnlijk omdat de maag, als dat orgaan voeding verteert, optimaal werkt als je rechtop zit. Of staat.

Conclusie
"Changes in body position substantially modulate gastric emptying rate and the subsequent post-prandial rise in plasma amino acid availability, thereby increasing the post-prandial muscle protein synthetic response to meal ingestion", resumeren de onderzoekers. "Therefore, an upright body position during and after feeding is important for adequate nutrient absorption and should be considered when aiming to optimize post-prandial muscle protein accretion in both health and disease."

"In other words, our mothers may have been right in more than one way by telling us to sit up straight at the dinner table."

Bron:
Nutrients. 2016 Apr 13;8(4):221.

Meer:
Gehydroliseerd eiwit PeptoPro tijdens krachttraining stimuleert spiergroei (14-5-2008)
Opname aminozuren uit vlees neemt toe als je beter kauwt (18-6-2007)
Bij hoge eiwitinname is langzaam eiwit efficiënter (28-4-2004)


Portie snelle eiwitten na je training? Dat kan beter
Een post workout shake met zowel snelle en langzame eiwitten sorteert meer effect. Vrolijk edoch speculatief.

Supplement met leucine verhoogt spieropbouw door caseïne
Nederlands humaan onderzoek.

Waarom je visoliecapsules en eiwitshakes tegelijkertijd kunt innemen
Yep, vetzuren kunnen de opname van aminozuren in de weg zitten. Maar dat geldt niet voor omega-3-vetzuren.