Opgeladen: 4-11-2022
Opgeborgen in: Langer leven & fundamenteel onderzoek
Translation: Metformin, an old anti-diabetic that extends lifespan (5-11-2022)

Metformine, een oud medicijn tegen diabetes dat de levensduur verlengt

Het diabetesmedicijn metformine vertraagt misschien het tempo waarin mensen verouderen. Zeventigers die metformine gebruiken zijn op moleculair niveau in ieder geval een paar jaar jonger dan dan leeftijdsgenoten die geen metformine slikken. Daarover, en over nog veel meer, gaat de meest recente blogpost op increaselifespan.net. [increaselifespan.net, November 2, 2022]


Metformine, een oud diabetesmedicijn dat de levensduur verlengt


Studie
Onderzoekers van het Chinese PLA General Hospital in Beijing, namen van 32 mannen met type-2 diabetes bloed af. De gemiddelde leeftijd van de mannen was 73 jaar.

De helft van de mannen gebruikte al minstens vijf jaar 500 milligram metformine per dag om hun diabetes te controleren, de andere helft gebruikte andere medicijnen.

De onderzoekers haalden het DNA uit bloedcellen van de mannen, en bepaalden hoeveel methylgroepen er vastzaten aan belangrijke genen van dat DNA. Naarmate organismen ouder worden, gaan er meer methylgroepen vastzitten aan genen. Daardoor gaan ze soms minder goed functioneren.

Het aantal gemethyleerde genen in je DNA zegt dus iets over het tempo waarin je veroudert. Hoe meer gemethyleerde genen, hoe sneller je biologische klok op DNA-niveau tikt.


Metformine, een oud diabetesmedicijn dat de levensduur verlengt


Metformine vermindert de aanmaak van glucose door de lever door het activeren van het enzym AMPK. AMPK activeert ook een keur van processen die veroudering remmen. Meer over het werkingsmechanisme van metformine als potentieel verouderingsmedicijn lees je op increaselifespan.net. [increaselifespan.net, November 2, 2022]

Resultaten
Alle drie de gebruikte tests lieten dat het aantal gemethyleerde genen toenam naarmate de studiedeelnemers ouder waren.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Metformine, een oud diabetesmedicijn dat de levensduur verlengt


Volgens alle drie de tests was het aantal gemethyleerde genen minder in de studiedeelnemers die metformine gebruikten dan in de andere groep. Bij twee tests was dat verschil statistisch significant, bij eentje niet.

In de figuur hieronder hebben de onderzoekers het verschil uitgedrukt in jaren. Het gebruik van metformine zou het tikken van de biologische klok in het DNA met enkele jaren kunnen vertragen.


Metformine, een oud diabetesmedicijn dat de levensduur verlengt


Conclusie
"Metformin is a potentially promising antiaging drug", schrijven de Chinezen. Ze voegen daar meteen aan toe dat ze naar een heleboel factoren niet hebben gekeken en hopen dat collega-onderzoekers dat in de nabije toekomst goed zullen maken. Ze geven enkele suggesties.

"There are still some lifestyle factors that can influence DNA methylation, such as any potential difference between diet and physical activity levels among the groups."

"Although all of the participants reported that they were on a normal diabetic diet, we know that the Chinese diet is complex and these factors cannot be compared in most cases because we try to avoid the effects of diet on DNA methylation levels."

Bron:
Front Genet. 2022 Sep 26;13:955835.

Meer:
Dagelijkse dosis van 1500 milligram taurine vertraagt veroudering (5-7-2022)
Dierstudie | Combinatie van glycine en NAC verlengt maximale levensduur met 40 procent (8-3-2022)
AKG-kuur maakt je 8 jaar jonger (22-12-2021)
Opzij, TA-65! Maak plaats voor 08AGTLF! (24-9-2021)


Slik berberine, leef 80 procent langer

Spermidine is een levensverlenger

Nog een studie waarin glucosamine het overlijdensrisico vermindert...

Slik berberine, leef 80 procent langer
Als je net zo goed reageert op berberine als labmuizen, dan kun je het aantal jaren dat je nog mag rondlopen op deze planeet met 80 procent verlengen.

Spermidine is een levensverlenger
Dierstudie & epidemiologisch onderzoek.

Nog een studie waarin glucosamine het overlijdensrisico vermindert...
Deze komt uit de koker van Dana King en Jun Xiang van West Virginia University.