Opgeladen: 7-6-2024
Opgeborgen in: Bessen, Pycnogenol, Hart & bloedvaten, Plantenextracten
Translation: Mirtogenol, a supplement against glaucoma (8-6-2024)

Mirtogenol, een supplement tegen glaucoom

Als je bezig bent glaucoom te krijgen, kun je dat proces misschien vertragen door suppletie. Volgens een gesponsorde humane studie snoept Mirtogenol, een combinatie van Pycnogenol en een extract van blauwe bosbessen, 3 punten van je oogdruk af.


Mirtogenol, een supplement tegen glaucoom


Studie
In 2008 publiceerden onderzoekers van Horphag, de producent van het pijnboomextract Pycnogenol, en Indena, een producent van een gestaag groeiend aantal plantenextracten, een kleine humane studie waaraan 38 proefpersonen meewerkten. De proefpersonen hadden met elkaar gemeen dat de druk in hun oog 22 mmHg of hoger was. Ze konden nog goed zien, maar als de oogdruk nog verder zou stijgen, konden ze glaucoom ontwikkelen.

Bij de vorm van glaucoom waarin de onderzoekers interesse hadden, vermindert het gezichtsveld door aantasting van zenuwbanen in het oog als gevolg van een te hoge druk in het oog.

Mirtogenol
Gedurende een half jaar kreeg de helft van de proefpersonen een placebo. De andere helft kreeg dagelijks 2 capsules met Mirtogenol, een combinatie van Horphags Pycnogenol en Indena's Mirtoselect. Mirtoselect is een extract van blauwe bosbessen. Het bevat vooral anthocyanines.


Mirtogenol, een supplement tegen glaucoom


Elke capsule Mirtogenol bevatte 40 milligram Pycnogenol en 80 milligram Mirtoselect.

Resultaten
Na 2 maanden suppletie zakte de druk in het oog van 25.2 mmHg naar 22.2 mmHg. Na nog eens een maand suppletie was de oogdruk nog een beetje verder gezakt naar 22 mmHg. Daarna verbeterde de oogdruk niet verder meer.


Mirtogenol, een supplement tegen glaucoom


De onderzoekers bepaalden met ultrasound-technologie hoe snel het bloed zich kon verplaatsen door een aantal cruciale bloedvaten in het oog. Die snelheid nam toe door suppletie, vertelt de de tabel hieronder.

Klik op de tabel voor een grotere versie.


Mirtogenol, een supplement tegen glaucoom


Scherper zien?
De proefpersonen konden voordat het onderzoek begon, nog steeds goed zien. Dat veranderde tijdens het experiment niet.

Conclusie
"Our study is the first demonstration showing that dietary intervention can help to control intraocular pressure and increase ocular blood flow in asymptomatic subjects and if taken in time, may prevent an evolution to higher pressure and symptomatic glaucoma", resumeren de onderzoekers.

"The safety of Mirtogenol is warranted as its components Mirtoselect and Pycnogenol are used as dietary supplements since decades without serious side effects."

"A clinical trial with a larger number of subjects should further assess the benefits of Mirtogenol for controlling intraocular pressure."

Binnenkort meer.

Bron:
Mol Vis. 2008 Jul 10:14:1288-92.

Meer:
Ananas veegt gezichtsveld schoon (20-10-2022)
Droge ogen? Ook tonijn helpt (20-8-2022)
Omega-3-vetzuren tegen droge ogen (12-8-2022)
Zien in het donker gaat beter door visolie (1-4-2021)


Bloeddruk zakt 3 punten door Pycnogenol Supplement met vitamine C verlaagt de bloeddruk Magnesium beschermt tegen aderverkalking, hoge bloeddruk en diabetes

Bloeddruk zakt 3 punten door Pycnogenol
En dat geldt vooor zowel de boven- als de onderdruk. Een metastudie van Chinese makelij.

Supplement met vitamine C verlaagt de bloeddruk
Dat concludeert een metastudie die in 2012 verscheen in de American Journal of Clinical Nutrition.

Magnesium beschermt tegen aderverkalking, hoge bloeddruk en diabetes
Dat schrijven epidemiologen uit Mexico City in Nutrition Journal.