Opgeladen: 2-8-2016
Opgeborgen in: Insulineversterkers, Plantaardige extracten, Nigella sativa
Translation: Nigella sativa, plant-based insulin substitute (9-11-2016))

Nigella sativa, een plantaardige insulinevervanger

Een hele beschaafde dosis Nigella sativa - in het Midden-Oosten beter bekend als Habbat ul Baraka of Habbat ul Sauda, in deze contreien heet het zwarte komijn - laat het lichaam meer insuline aanmaken en verhoogt tegelijkertijd in de spieren de gevoeligheid voor insuline. Dat schrijven Marokkaanse en Canadese onderzoekers in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Als je hun dierstudie leest, dan krijg je een donkerbruin vermoeden dat Nigella sativa wellicht een razend interessant supplement is voor iedereen die spieren wil opbouwen en tegelijkertijd lichaamsvet wil verliezen.

Studie
Nigella sativa, een plantaardige insulinevervanger
De onderzoekers experimenteerden gedurende vier weken met een soort woestijnrat - Meriones shawi - waarvan een deel gezond was, en waarvan een deel onvoldoende insuline produceerde. Een deel van de diabete woestijnratten kreeg elke dag het diabetesmedicijn metformin toegediend, een ander deel een extract van de zaden van Nigella sativa.

De onderzoekers maakten hun extracten zelf. Ze gebruikten gedroogde en gemalen zaden uit Marokko, en haalden daar met ethanol de actieve stoffen uit. Het humane equivalent van de dosis die ze toedienden aan hun woestijnratten was ongeveer 400-700 milligram per dag. Neem je geen extracten, maar gedroogde zaden, dan kom je uit op ongeveer 20-25 gram poeder per dag.

Resultaten

Toen de onderzoekers na vier weken de proefdieren een partij glucose toedienden, zagen ze dat in de diabete dieren die Nigella sativa hadden gekregen de glucosespiegel sneller normaliseerden dan in de diabete dieren die geen Nigella sativa hadden gekregen.

NSE = diabete proefdieren, kregen Nigella sativa-extract; DC = diabete proefdieren, kregen geen supplementen; NC = gezonde proefdieren, kregen geen supplementen.


Een hele beschaafde dosis Nigella sativa - in het Midden-Oosten beter bekend als Habbat ul Baraka of Habbat ul Sauda, in deze contreien heet het zwarte komijn - laat het lichaam meer insuline aanmaken en verhoogt tegelijkertijd in de spieren de gevoeligheid voor insuline. Dat schrijven Marokkaanse en Canadese onderzoekers in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Als je hun dierstudie leest, dan krijg je een donkerbruin vermoeden dat Nigella sativa wellicht een razend interessant supplement is voor iedereen die spieren wil opbouwen en tegelijkertijd lichaamsvet wil verliezen.Nigella sativa verhoogde de concentratie van 'het goede cholesterol' HDL, en verlaagde de concentratie triglyceriden. Dat impliceert dat het extract de kans op hart- en vaataandoeningen vermindert.


Nigella sativa, een plantaardige insulinevervangerDe toediening van Nigella sativa verhoogde de insulinespiegel [linksonder]. Tegelijkertijd verhoogde het extract in de spiercellen de activiteit van het glucosetransporteiwit GLUT4 [rechtsonder]. De spieren werden dus gevoeliger voor insuline, en noemen meer voedingsstoffen op uit het bloed.


Een hele beschaafde dosis Nigella sativa - in het Midden-Oosten beter bekend als Habbat ul Baraka of Habbat ul Sauda, in deze contreien heet het zwarte komijn - laat het lichaam meer insuline aanmaken en verhoogt tegelijkertijd in de spieren de gevoeligheid voor insuline. Dat schrijven Marokkaanse en Canadese onderzoekers in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Als je hun dierstudie leest, dan krijg je een donkerbruin vermoeden dat Nigella sativa wellicht een razend interessant supplement is voor iedereen die spieren wil opbouwen en tegelijkertijd lichaamsvet wil verliezen. Nigella sativa, een plantaardige insulinevervangerDe figuur hieronder vat het vermoedelijke werkingsmechanisme van Nigella sativa samen.


Een hele beschaafde dosis Nigella sativa - in het Midden-Oosten beter bekend als Habbat ul Baraka of Habbat ul Sauda, in deze contreien heet het zwarte komijn - laat het lichaam meer insuline aanmaken en verhoogt tegelijkertijd in de spieren de gevoeligheid voor insuline. Dat schrijven Marokkaanse en Canadese onderzoekers in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Als je hun dierstudie leest, dan krijg je een donkerbruin vermoeden dat Nigella sativa wellicht een razend interessant supplement is voor iedereen die spieren wil opbouwen en tegelijkertijd lichaamsvet wil verliezen.Conclusie
"Nigelle sativa extract greatly improves systemic glucose homeostasis and HDL-cholesterol in diabetic Meriones shawi by acting through several mechanisms", resumeren de onderzoekers. "Most importantly, Nigella sativa increases circulating insulin and enhances the sensitivity of peripheral tissues to the hormone. The latter effect can be attributed in part to an activation of the AMPK pathway in skeletal muscle and liver and to an increased content of Glut4 in skeletal muscle."

"Such pleiotropic actions provide strong evidence in support of the traditional use of Nigella sativa seeds for the treatment of diabetes. They further call for high-quality clinical studies to determine the optimal conditions for complementary or alternative treatment in diabetic patients."

Bron:
Evid Based Complement Alternat Med. 2011;2011:538671.

Meer:
Humane studie: Nigella sativa verhoogt testosteronspiegel (18-9-2015)
Dierstudies: olie van Nigella sativa verhoogt testosteronspiegel (24-8-2015)
Nigella sativa: misschien geen testosteronbooster, wel een effectief afslanksupplement (23-8-2015)


Afslanken met chlorella
Suppletie activeert GLUT4.

Chlorogenic acid jaagt glucose de spiercellen in
Fenol activeert - jawel! - GLUT4.

Diosgenin, het plantaardige anabool in Smilax en Yam
Diosgenin activeert - je had het al geraden - GLUT4.