18.09.2015

Humane studie: Nigella sativa verhoogt testosteronspiegel

Een dagelijkse dosis van 2 gram gemalen zaden van Nigella sativa verhoogt de testosteronspiegel van mannen met dertig procent. Dat ontdekten onderzoekers van de University of Tikrit in Irak, die mannen gedurende 3 maanden elke dag 2 gram Nigella sativa gaven.

Studie
In landen als Irak hebben grote groepen mensen geen geld voor medicijnen als clomiphene, HMG of testosteron, en dus bestuderen wetenschappers serieus het effect van inheemse kruiden en extracten op endocrinologische aandoeningen. Het Irakese onderzoek, dat in 2013 verscheen in de Tikrit Journal of Pharmaceutical Sciences, is zo'n onderzoek.


Humane studie: Nigella sativa verhoogt testosteronspiegel


De onderzoekers experimenteerden met 40 getrouwde mannen van 18-40 jaar die geen kinderen konden krijgen, en waarvan artsen al hadden vastgesteld dat de kwantiteit en kwaliteit van hun zaadcellen niet optimaal waren. De helft van de mannen kreeg gedurende 3 maanden een placebo, de andere helft slikte 2 keer per dag 2 capsules, die elk 500 milligram Nigella sativa bevatten.

Resultaten
Bij de mannen die een placebo slikten veranderden het aantal en de kwaliteit van de zaadcellen niet significant. Bij de mannen die Nigella sativa kregen, namen zowel aantal als kwaliteit van de zaadcellen toe. Dat zie je in de tabel hieronder.


Humane studie: Nigella sativa verhoogt testosteronspiegel


In het bloed van de mannen in de Nigella sativa-groep steeg de concentratie van de hormonen FSH en LH met respectievelijk 47 en 33 procent. Die hormonen stimuleren in de testes de aanmaak van zaadcellen - en die van testosteron. Suppletie met Nigella sativa verhoogde de testosteronspiegel met 29 procent.


Humane studie: Nigella sativa verhoogt testosteronspiegel


Conclusie
"From the present study, we conclude that there is a significant increase in testosterone level after treatment with Nigella sativa, which may be attributed to somehow enhancing FSH and LH release, which leads to improvement in all semen parameters", schrijven de Irakezen. "The present study recommends the use of Nigella sativa as a single treatment for male infertility or complementary with another fertility therapy."

Bron:
Tikrit Journal of Pharmaceutical Sciences 2013 9(1) 19-29.

Meer:
Dierstudies: olie van Nigella sativa verhoogt testosteronspiegel (24-8-2015)
Nigella sativa: misschien geen testosteronbooster, wel een effectief afslanksupplement (23-8-2015)