Opgepoetst: 10-8-2021
Opgeladen: 13-6-2015
Opgeborgen in: Druiven & druivenextracten, Plantenextracten
Translation: Poo smells less with Grape Seed Extract supplement (8-8-2015)

Ontlasting stinkt minder door suppletie met Grape Seed Extract

Als je elke dag een halve gram Grape Seed Extract slikt, dan ruiken je uitwerpselen minder onaangenaam. Dat blijkt uit een al wat oudere (en uiterst merkwaardige) humane studie die onderzoekers van de Kikkoman Corporation publiceerden in 2001.


Ontlasting ruikt minder onaangenaam door suppletie met Grape Seed ExtractStudie
Als je Grape Seed Extract slikt, dan neemt je spijsvertering iets meer dan helft van de actieve stoffen - de proanthocyanidins - op. De rest komt terecht in je darmen, aldus een dierstudie uit de jaren zeventig. [Eur J Drug Metab Pharmacokin 1978;1:15-30.]

Wat voor gevolgen zou dat kunnen hebben voor de ontlasting? Dat vroegen onderzoekers van het Japanse Kikkoman zich af. Dus deden ze een experiment waarin ze 9 gezonde proefpersonen gedurende 2 weken dagelijks 500 milligram Grape Seed Extract gaven.

De onderzoekers herhaalden het experiment twee keer, maar geven de proefpersonen toen dagelijks een halve gram extract van champignons of groene thee.

Resultaten
De onderzoekers verzamelden de vaste ontlasting van hun proefpersonen, en lieten vervolgens de lucht daarvan beoordelen door een panel. Tijdens de eerste week van het onsmakelijke experiment verminderde de geur tot een niveau waarop die nog maar net waarneembaar was.

Grade 0 = geurloos; Grade 1 = bijna geurloos; Grade 2 = matige stank; Grade 3 = sterke stank.


Ontlasting ruikt minder onaangenaam door suppletie met Grape Seed ExtractMethylmarcaptan
De onderzoekers bepaalden ook hoeveel van het vluchtige methylmercaptan [structuurformule hiernaast] de feces van de proefpersoon afgaf. Methylmercaptan ruikt naar zweetvoeten en rottende koolgroenten.

De Japanners ontdekten dat suppletie met Grape Seed Extract de hoeveelheid methylmercaptan verminderde die uit de grote bah van de proefpersonen wasemde.


Ontlasting ruikt minder onaangenaam door suppletie met Grape Seed ExtractSkatol


P-Cresol
Grape Seed Extract verminderde ook de concentratie van andere stoffen met een onaangename geur in de ontlasting, zoals skatol [bovenste structuurformule hiernaast] en p-cresol [onderste structuurformule].

Skatol heeft een typische ontlastingsgeur, p-cresol is een bestanddeel van menselijke zweetlucht.

Mechanisme
De onderzoekers vermoeden dat proanthocyanidins in Grape Seed Extract de darmen verzuren, en daardoor de micro-organismen afremmen die stoffen als skatol, p-cresol en methylmercaptan produceren.

Bron:
Microbial Ecology in Health and Disease 2001;13:25-31.

Meer:
Op dieet? Een capsule Grape Seed Extract per dag verdubbelt de snelheid waarmee je vet verliest (5-11-2020)
Drie capsules Grape Seed Extract beschermen spieren bij extreme training (28-4-2019)
Beschermt Grape Seed Extract hart en bloedvaten van anabolengebruikers? (22-8-2018)


Grape Seed Extract houdt grote eter op gewicht Grape Seed Extract tijdens menopauze: minder opvliegers, meer spieren en beter slapen Grape Seed Extract versnelt herstel van beschadigd spierweefsel

Grape Seed Extract houdt grote eter op gewicht
Grootverbruikers van kilocalorieën die hun gewicht onder controle willen houden hebben misschien een goeie aan Grape Seed Extract.

Grape Seed Extract tijdens menopauze: minder opvliegers, meer spieren en beter slapen
Zulke mooie resultaten komen alleen maar uit gesponsorde studies.

Grape Seed Extract versnelt herstel van beschadigd spierweefsel
Voor als je bont en blauw ziet omdat je flinke klappen hebt moeten incasseren of van je mountainbike bent gekukeld...