Opgeladen: 1-11-2017
Opgeborgen in: Longevity
Translation: No translation yet

De allergezondste testosteronspiegel is heel gemiddeld

Meer testosteron is beter, denken een heleboel mannen. Meer testosteron maakt mannen sterker, vitaler, potenter, agressiever - en dus mannelijker. Het is geen wonder dat zeker veel oudere mannen positief staan tegenover testosterontherapie. In 2014 publiceerden Australische endocrinologen een studie die je doet afvragen of meer testosteron ook echt altijd beter is. Volgens dat onderzoek zijn in ieder geval zeventigplussers het beste af met een hele gemiddelde testosteronspiegel. Niet te laag, maar zeker ook niet te hoog...

Studie
De onderzoekers verzamelden de gegevens van 3690 mannelijke 70-plussers. Ze hadden in de eerste jaren van deze eeuw bloedmonsters van de mannen afgenomen, en hadden tot 2010 bijgehouden of de mannen overleden.


De allergezondste testosteronspiegel is heel gemiddeldResultaten
Bij de mannen met een gemiddelde testosteronspiegel - niet hoog en niet laag - was de kans op overleving optimaal. Of als je het ander wilt formuleren: was de kans op sterfte minimaal.


De allergezondste testosteronspiegel is heel gemiddeldBij een totale testosteronspiegel van ongeveer 12 nanomol per liter, en een vrije testeronspiegel van 200 picomol, was de sterftekans van de mannen minimaal. Bij lagere en hogere concentraties nam de sterftekans juist toe.


De allergezondste testosteronspiegel is heel gemiddeld


De allergezondste testosteronspiegel is heel gemiddeldDHT, estradiol en SHBG correleerden respectievelijk nauwelijks, niet en helemaal niet met de sterftekans.

Verklaring
"A U-shaped association of total testosterone with all-cause mortality might be explained by contrasting the effects of lower and higher circulating testosterone", schrijven de onderzoekers.

"Reduced androgen exposure could contribute to mortality risk via several pathways ranging from altered body composition, reduced bone strength, frailty, modulation of cardiovascular risk factors, impairment of vascular function, or effects on angiogenesis and neovascularization."

"Conversely, high levels of testosterone might be undesirable because testosterone therapy can result in raised hematocrit and decreased high-density lipoprotein cholesterol levels and cardiovascular adverse events in older men with limited mobility."

Conclusie
"Optimal circulating total testosterone is a robust biomarker for survival in aging men", resumeren de onderzoekers.

Bron:
J Clin Endocrinol Metab. 2014 Jan;99(1):E9-18.

Meer:
Longevity-strategie: houd je DHEA, testosteron en IGF-1 op peil (9-6-2017)
Hoge aanmaak anabole hormonen verlengt levensduur (12-11-2014)


Verbetering van leefstijl verhoogt testosteronspiegel vijftigers

Gezond leven verhoogt je testosteronspiegel

Verlaging testosteronspiegel door veroudering heb je zelf in de hand

Verbetering van leefstijl verhoogt testosteronspiegel vijftigers
Leefstijlverbetering is een alternatief voor hormoontherapie.

Gezond leven verhoogt je testosteronspiegel
Vanaf het dertigste levensjaar daalt de testosteronspiegel van mannen. Behalve als ze supergezond zijn.

Verlaging testosteronspiegel door veroudering heb je zelf in de hand
Maar een groot deel van die verlaging is niet het werk van het verouderingsproces zelf, maar van factoren als ziekte, leefstijl en traumatische gebeurtenissen als het verlies van een partner.