Opgeladen: 24-2-2024
Opgeborgen in: Plantenextracten, Passiflora incarnata
Translation: Passiflora incarnata makes breaking addiction to opiates more bearable (25-2-2024)

Passiflora incarnata maakt het doorbreken van verslaving aan opiaten dragelijker

Als verslaafde gebruikers van opiaten een ontwenningskuur volgen, vermindert suppletie met een extract van Passiflora incarnata de verschijnselen van ontwenning.


Passiflora incarnata maakt het doorbreken van verslaving aan opiaten dragelijker


Studie
Psychiaters van Tehran University of Medical Sciences in Iran publiceerden in 2001 een kleine humane trial waaraan ze 65 gebruikers van opiaten van hun verslaving probeerden af te helpen.

Gedurende 2 weken gaven ze alle proefpersonen clonidine om de bijwerkingen van de ontwenning te verminderen. Een deel van hen gebruikte daarnaast dagelijks 60 druppels van een vloeibaar supplement met Passiflora incarnata. Details over het product geven de onderzoekers niet.


Passiflora incarnata maakt het doorbreken van verslaving aan opiaten dragelijker


Hierboven zie je welke bijwerkingen de onderzoekers monitorden en hoe ze tot hun scores kwamen.

Resultaten
De proefpersonen die naast clonidine ook Passiflora incarnata kregen, hadden evenveel last van de lichamelijke effecten van de ontwenning als de proefpersonen die alleen clonidine gebruikten. Suppletie verminderde echter wel de mentale effecten van ontwenning - en als gevolg daarvan het totaal aan ontwenningsscores.

In de figuur hieronder zie je dat vanaf dag 4 toediening van Passiflora incarnata het totale aantal symptomen statistisch significant liet afnemen ten opzichte van dag 1. Op dag 14 was het verschil in totaalsymptomen tussen beide groepen ook statistisch significant.


Passiflora incarnata maakt het doorbreken van verslaving aan opiaten dragelijker


Conclusie
Suppletie met Passiflora incarnata verminderde de fysieke ontwenningsverschijnselen niet, maar verminderde wel de mentale ontwenningsverschijnselen.

"These results suggested that passiflora extract may be an effective adjuvant agent in the management of opiate withdrawal", schrijven de onderzoekers. "However, a larger study to confirm our results is warranted."

Bron:
J Clin Pharm Ther. 2001 Oct;26(5):369-73.

Meer:
Verslaving doorbreken? Kans op succes is groter met 100 milligram DHEA per dag (6-1-2021)
Stoppen met roken vaker succesvol door krachttraining (25-5-2014)


Dierstudie: zonnebaden is verslavend Het bestaat: verslaafd aan wortels Glutamine maakt alcohol minder aangenaam

Dierstudie: zonnebaden is verslavend
Deze dierstudie laat zien dat verslaving aan ultraviolet licht overeenkomsten vertoont met verslaving aan morfine en verwante drugs.

Het bestaat: verslaafd aan wortels
Het is zeldzaam, maar het komt voor. Een Tsjechische psychiater beschreef drie gevallen.

Glutamine maakt alcohol minder aangenaam
Als je meer alcohol drinkt dan je lever op prijs stelt, kan suppletie met een paar gram glutamine per dag je misschien helpen om op de rails te blijven. Dierstudie.