Opgeladen: 23-4-2024
Opgeborgen in: Immuunsysteem, PEA
Translation: PEA protects against colds, flu - and perhaps also Covid (24-4-2024)

PEA beschermt tegen verkoudheid, griep - en misschien ook Covid

Als straks de halve wereld ziek weer begint te hoesten en kuchen, kan suppletie met palmitoyl-ethanolamide - doorgaans afgekort tot PEA - ervoor zorgen dat de virale ellende aan je voorbijgaat. Twee capsules per dag zijn genoeg.


PEA beschermt tegen verkoudheid, griep - en misschien ook Covid


Studie
Onderzoekers van het Australische RDC Clinical verdeelden 426 gezonde en volwassen proefpersonen in 2 groepen. Gedurende 12 weken gaven ze de ene groep elke dag 2 capsules met elk 300 milligram PEA. De proefpersonen in de andere groep kregen een placebo.

Het supplement dat de onderzoekers gebruikten was een product van Pharmako Biotechnologies. Dat bedrijf zet PEA als Levagen+ in de markt. Pharmako Biotechnologies sponsorde het onderzoek.

Resultaten
De proefpersonen in de PEA-groep kregen tijdens het experiment 39-42 procent minder vaak last van keelpijn, hoest, loopneus of andere symptomen van een upper respiratory tract infection dan de proefpersonen in de placebogroep.

Dat verschil was statistisch significant, vertelt de tabel hieronder. Klik erop voor een grotere versie.


PEA beschermt tegen verkoudheid, griep - en misschien ook Covid


De onderzoekers hebben niet achterhaald wat voor virus hun proefpersonen parten speelde. Waarschijnlijk waren het verkoudheidsvirussen, griepvirussen - en wellicht ook het welbekende coronavirus SARS-CoV-2. De onderzoekers baseerden zich volledig op de zelf-rapportage van hun proefpersonen.


PEA beschermt tegen verkoudheid, griep - en misschien ook Covid


Mechanisme
Hoe de antivirale werking van PEA nou precies in elkaar zit, hebben de onderzoekers niet bestudeerd. Ze vermoeden op basis van de literatuur dat de gevonden effecten te maken hebben met de activering van de endocannaboidreceptoren door PEA. Daardoor kan PEA ontstekingen afremmen.

"PEA has demonstrated the ability to increase beta-enzyme activity, which, in turn, enhances the synthesis of the endocannabinoid 2-arachidonoylglycerol, suggesting that an increased endocannabinoid tone may modulate mast cell degranulation", schrijven de onderzoekers. In dat opzicht lijkt de werking van PEA mogelijk verrassend veel op die van corticosteroidhormoon.

"Similarly, Levagen+ modulates endocannabinoid signaling and contributes to the activation of cannabinoid receptors. This may mean that those with more severe symptoms may respond better to Levagen+ than those with mild symptoms."

Bron:
Nutrients. 2023 Oct 20;15(20):4453.

Meer:
Je slaapt eerder in en je wordt 's morgens beter wakker door PEA (1-10-2023)
PEA tegen chronische pijn | Metastudie (27-9-2023)
PEA, een natuurlijke pijnstiller zonder bijwerkingen (16-7-2016)


Sterker immuunsysteem, minder vaak verkouden door sportieve leefstijl Eet kiwi's en je verkoudheid is sneller over Cistus incanus erin, virus eruit

Sterker immuunsysteem, minder vaak verkouden door sportieve leefstijl
Een goede lichamelijke conditie en een leefstijl met veel intensieve beweging maken het immuunsysteem sterker en verminderen de kans op verkoudheid.

Eet kiwi's en je verkoudheid is sneller over
Als 65-plussers dagelijks 4 kiwi's eten, kunnen ze nog steeds verkouden worden. Maar hun verkoudheid is wel sneller over.

Cistus incanus erin, virus eruit
En dat baseren we nu eens niet op proeven met virussen in reageerbuizen of dierenbeulerij in een laboratorium...