Opgeladen: 28-7-2017
Opgeborgen in: Horrorkabinet
Translation: No translation yet

Plotselinge dood tijdens sport komt het vaakste voor in wielrennen en voetbal

Sporters vallen zelden van het ene moment op het andere dood neer, maar goed: het gebeurt soms. De sporten waarin de meeste plotselinge sterfgevallen voorkomen zijn niet bodybuilding en ook niet de martial arts, zoals je misschien zou denken. Volgens een al wat ouder Spaans onderzoek, dat in 2013 verscheen in Forensic Science International, zijn het vooral wielrenners en voetballers die onverwacht op de weg of het veld overlijden.

Amateurs, nauwelijks profs
Onderzoekers van het Instituto Nacional de Toxicologia y Ciencias Forenses vonden in hun archief 8662 gevallen van mensen die in de periode van 1995-2010 plotseling overleden. In 168 gevallen ging het om sporters. Die gevallen analyseerden ze verder.


Plotselinge dood tijdens sport komt het vaakste voor in wielrennen en voetbalSlechts 3 van de 168 gevallen hadden betrekking op professionele sporters. Da's minder dan 2 procent. In alle overige gevallen ging het dus om recreatieve sporters. Wielrenners en voetballers overleden het meest veelvuldig, hardlopers kwamen met afstand op de derde plaats.


Plotselinge dood tijdens sport komt het vaakste voor in wielrennen en voetbalIn vrijwel alle gevallen was de doodsoorzaak een hart- of vaatziekte. In de helft van de sterfgevallen waren dichtgeslibde kransslagaders de doodsoorzaak, maar ook hartritmestoornissen, hartvergroting en een vergroting van de linkerventrikel kwamen voor.

Doodsoorzaak onbekend
Opmerkelijk was dat bij een aanzienlijk aantal overleden sporters de onderzoekers geen doodsoorzaak konden vinden.


Plotselinge dood tijdens sport komt het vaakste voor in wielrennen en voetbalAl die onverklaarbare sterfgevallen betroffen sporters die jonger waren dan 35. In die groep jonge sporters was zelfs bijna een kwart van de plotse sterfgevallen onverklaarbaar. De onderzoekers vinden dat zeker in zulke gevallen het DNA van de overledenen moet worden afgenomen, zodat artsen aan de hand daarvan meer duidelijkheid kunnen krijgen.

Bron:
Forensic Sci Int. 2013 Mar 10;226(1-3):188-96.

Meer:
Teveel bewegen na hartinfarct vergroot sterftekans (5-9-2014)
Dood door anabolen is meestal dood door recreatieve drugs (18-3-2014)
Plotse hartstilstand door anabolen (22-2-2001)


Anabolica verhogen sterftekans powerlifters misschien met factor vier
Finse studie.

Te weinig groeihormoon in boksers
Door hersenbeschadiging maakt een vijfde van de al wat oudere boksers en kickboksers maken niet meer genoeg groeihormoon aan.

Het bewijs: sterftegolf in het showworstelen
De kans op een dodelijke hartaanval of beroerte onder worstelaars is 15 keer groter dan normaal.