Opgeladen: 31-10-2023
Opgeborgen in: Propolis, Royal Jelly & ander bijenspul
Translation: Propolis reduces abdominal pain in IBS patients (1-11-2023)

Propolis reduceert buikpijn bij IBS

Bij mensen met irritable bowel syndrome [IBS] zorgt suppletie met het bijenproduct propolis zorgt voor een drastische vermindering van de buikpijn. Megadoses zijn niet nodig. Een dosis van 2 tabletten per dag volstaat.


Propolis reduceert buikpijn bij IBS


Studie
IBS gaat gepaard met ontstekingen en een verslechtering van de darmflora. Omdat propolis ontstekingen afremt en in dierstudies de darmgezondheid verbetert, vroegen onderrzoekers van Tabriz University of Medical Sciences Iran zich af of suppletie met propolis nuttig kan zijn voor mensen met IBS.

De onderzoekers deden een experiment met 56 IBS-patiënten. IBS komt in soorten en maten; de proefpersonen hadden IBS with constipation en IBS with mixed stool pattern.

De onderzoekers verdeelden de proefpersonen in 2 groepen. Gedurende 6 weken slikte de ene groep dagelijks een placebo, terwijl een andere groep dagelijks 900 milligram propolis innam. De onderzoekers gebruikten een supplement dat per tablet 450 milligram propolis leverde. Elke tablet bevatte 90 milligram polyfenolen. Daarvan bestond 67 milligram uit flavonoïden.

De proefpersonen namen een tablet in bij de lunch en het avondeten.

Resultaten
Suppletie met propolis verminderde de buikpijn met 44 procent en het aantal keren dat de proefpersonen buikpijn rapporteerden met 43 procent. De negatieve invloed van de aandoening op de kwaliteit van leven nam door propolis af.

Klik op de tabel en figuur hieronder voor een grotere versie.


Propolis reduceert buikpijn bij IBS


Propolis reduceert buikpijn bij IBS


In de placebogroep rapporteerde 52 procent van de proefpersonen een verbetering. In de propolisgroep was dat 81 procent.

Conclusie
"Propolis can be used as adjunctive therapy in irritable bowel syndrome with constipation and irritable bowel syndrome with mixed stool pattern to reduce abdominal pain", schrijven de onderzoekers.

"It is recommended that future studies specifically investigate the effects of propolis supplementation on diarrhea-predominant irritable bowel syndrome and gut microbiome of irritable bowel syndrome patients."

Bron:
Food Sci Nutr. 2022 Apr 20;10(6):1899-1907.

Meer:
Anijsolie verdrijft somberte bij IBS (15-10-2022)
Probioticum Bifidobacterium bifidum MIMBb75 vermindert klachten bij IBS (20-5-2017)


Propolis laat insuline beter werken Propolis versus CRP en TNF-alpha Hoe propolis huidveroudering blokkeert

Propolis laat insuline beter werken
Als mensen met diabetes type-2 elke dag 2 capsules propolis innemen, neemt hun gevoeligheid voor insuline toe en zakt hun insulinespiegel.

Propolis versus CRP en TNF-alpha
Een chronisch verhoogde activiteit van de cytokines CRP en TNF-alpha verhoogt de kans op vroegtijdig overlijden en onaangenaam veel chronische ziekten. Wat daar tegen helpt?

Hoe propolis huidveroudering blokkeert
Tot die conclusie komen Zuid-Koreaanse biotechnologen in een in vitro-studie die is verschenen in Nutrients.