Opgeladen: 31-3-2023
Opgeborgen in: Breinversterkers, Plantenextracten
Translation: A better memory after just one drop of Salvia oil (1-4-2023)

Een beter geheugen door welgeteld 1 druppeltje Salvia-olie

Studenten nemen beter informatie in zich op als ze olie van de plant Salvia lavandulaefolia - ander woord: Spaanse salie - gebruiken. Een druppeltje is voldoende om de werking van het geheugen bijna onmiddellijk beter te laten functioneren.


Een beter geheugen door welgeteld 1 druppeltje Salvia-olie


Studie
In 2003 publiceerden Britse psychologen een kleine humane studie in Pharmacology, Biochemistry and Behavior, waarin ze twee dozijn gezonde studenten bij verschillende gelegenheden placebo's of capsules met olie uit Salvia lavandulaefolia gaven.

In de uren na de toediening testten de onderzoekers het geheugen van de proefpersonen meerdere keren.

De studenten moesten kijken naar een beeldscherm waarop kort achter elkaar 15 woorden verschenen. Onmiddellijk na de vertoning moesten de studenten proberen zoveel mogelijk van die woorden op te schrijven. Twintig minuten later vroegen de onderzoekers de proefpersonen hetzelfde nog eens te doen.

Salvia
Traditionele genezers in Europa en China hebben eeuwenlang extracten van planten uit de Salviafamilie gebruikt als middel om het geheugen en andere cognitieve vermogens op te vijzelen. Tot die planten behoren Salvia officinalis en Salvia lavandulaefolia [hieronder].


Studenten nemen beter informatie in zich op als ze olie van de plant Salvia lavandulaefolia - ander woord: Spaanse salie - gebruiken. Een druppeltje is voldoende om de werking van het geheugen vrijwel onmiddellijk beter te laten functioneren.


Beide planten bevatten ongeveer dezelfde bioactieve stoffen. In Salvia officinalis zit echter meer thujone dan in Salvia lavandulaefolia.

Omdat thujone in hoge doses giftig is en omdat de onderzoekers het [overigens kleine] risico verder wilden reduceren dat hun proefpersonen verkeerd op suppletie zouden reageren, kozen de onderzoekers voor Salvia lavandulaefolia.

De olie in de capsules die de onderzoekers aan hun proefpersonen gaven, bestond voor 26 procent uit 1,8-cineole en voor 24 procent uit camphor. Daarnaast bevatte de olie onder meer alpha-pinene, camphene, beta-pinene, borneol en alpha-terpineol.

De onderzoekers deden in vitro-onderzoek met de olie uit Salvia lavandulaefolia, en constateerden dat die het enzym acetylcholinesterase afremt. Omdat acetylcholinesterase in de hersenen acetylcholine afbreekt, kunnen stoffen met deze eigenschap de concentratie acetylcholine doen toenemen. Acetylcholine is een neurotransmitter die is betrokken bij leerprocessen.


Studenten nemen beter informatie in zich op als ze olie van de plant Salvia lavandulaefolia - ander woord: Spaanse salie - gebruiken. Een druppeltje is voldoende om de werking van het geheugen vrijwel onmiddellijk beter te laten functioneren.


Sponsor
Het onderzoek werd gesponsord door Oxford Natural Products. Over dat bedrijf weten we niet zoveel, behalve dan dat het in 2010 is opgeheven.

Resultaten
De meest effectieve dosering was 50 microliter Salvia lavandulaefolia-olie, ontdekten de Britten. Dat is 0.05 milliliter. Bij die inname konden de proefpersonen zich 60-150 minuten na inname meer woorden herinneren.

Klik op de onderstaande tabel voor een grotere versie.


Studenten nemen beter informatie in zich op als ze olie van de plant Salvia lavandulaefolia - ander woord: Spaanse salie - gebruiken. Een druppeltje is voldoende om de werking van het geheugen vrijwel onmiddellijk beter te laten functioneren.


Dosering
Meestal zit Salvia lavandulaefolia-olie in druppelflesjes. Een vuistregel is dat 1 druppel van een olie uit een kruid ongeveer 0.05 milliliter is. De optimale dosering volgens deze studie is dus 1 druppeltje olie.

Conclusie
De onderzoekers vermoeden dat Spaanse salie meer is dan een supplement dat gezonde mensen beter laat leren. Ze hopen dat extracten van Spaanse salie ook interessant zijn voor mensen met de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie.

"The primary symptom of Alzheimer's disease is a loss of memory", schrijven de Britten. "The encouraging memory-enhancing properties of Salvia in this acute administration paradigm and the favourable pharmacological profile suggest that Salvia is potentially a novel therapeutic treatment for Alzheimer's disease."

"Placebo-controlled trials in this patient population are indicated as are trials in nondemented elderly and those with mild cognitive impairment."

Bron:
Pharmacol Biochem Behav. 2003 Jun;75(3):669-74.

Meer:
Natuurlijke smartdrug mangiferine versnelt denkprocessen en verbetert geheugen (16-1-2021)
Muntextract dicht gaten in geheugen (30-7-2018)
Heteropterys aphrodisiaca verbetert geheugen (24-4-2013)
Je hersenen werken beter na twee dagen vinpocetine (18-6-2012)


Melissa officinalis is een smart drug Gebruik gember, denk sneller Bacopa monnieri, een natuurlijke smartdrug voor intelligente mensen

Melissa officinalis is een smart drug
Melissa officinalis, beter bekend als citroenmelisse of lemon balm en overal en nergens te koop, is een legale smartdrug.

Gebruik gember, denk sneller
Als je lang moet nadenken om je de naam van iemand te herinneren, of je merkt dat het nemen van eenvoudige beslissingen je te veel tijd kost, dan heb je misschien baat bij gember.

Bacopa monnieri, een natuurlijke smart drug voor intelligente mensen
Veeleisend hersenwerk, zoals het opstellen van complexe rapporten, het schrijven van essays of het analyseren van complexe informatie, verloopt vlotter door suppletie met Bacopa monnieri.