Opgeladen: 20-10-2021
Opgeborgen in: SARMs, Groeihormoon, IGF-1 & secretagogues
Translation: The side effects of SARMs and MK-677 are more similar to those of anabolic steroids than you think (21-10-2021)

De bijwerkingen van SARMs en MK-677 lijken meer op die van anabole steroïden dan je denkt

Als je de industrie mag geloven, dan hebben SARMs wel de effecten van anabole steroïden maar niet hun bijwerkingen. De grootste studie onder SARM-gebruikers die tot nu toe is verschenen wijst echter in een andere richting.


De bijwerkingen van SARMs en MK-677 lijken meer op die van anabole steroiden dan je denkt


Studie
Iakov Efimenko, een uroloog van de University of Miami Miller School of Medicine, benaderde in het voorjaar van 2021 via 9 Redditfora 343 gebruikers van SARMs. De gebruikers vulden vragenlijsten in, waarin ze gegevens over zichzelf en hun gebruik deelden met de onderzoeker.

Resultaten
Bijna alle gebruikers van SARMs zijn mannelijk, en driekwart van hen is 19-29 jaar. Negentig procent van hen koopt SARMs op het web, en vrijwel geen van hen raadpleegde een arts.


De bijwerkingen van SARMs en MK-677 lijken meer op die van anabole steroiden dan je denkt


De meeste gebruikers van SARMs nemen alleen SARMs, en geen andere soorten ergogene middelen.

Iets meer dan de helft van de gebruikers rapporteerde bijwerkingen. [Figuur]

Een opmerkelijke constatering van Efimenko, zie je hieronder. Toen Efimenko de gerapporteerde bijwerkingen uitsplitste naar het type SARM, zag hij dat Nutrabol (een triviale naam voor MK-677) qua bijwerkingen niet onderdeed voor de overige SARMs.

Klik op de tabel voor een grotere versie.


De bijwerkingen van SARMs en MK-677 lijken meer op die van anabole steroiden dan je denkt


De bijwerkingen van SARMs en MK-677 lijken meer op die van anabole steroiden dan je denkt


En da's raar. MK-677 wordt wel verkocht als een SARM, maar is het niet. MK-677 is, als je afgaat op de literatuur, geen androgeenreceptormodulator maar een ghreline-agonist. Door de receptor voor ghreline te prikkelen, verhoogt ghreline de afgifte van groeihormoon, aldus de fundamentele en klinische studies - die overigens allemaal zijn verricht door het farmabedrijf Merck. MK-677 kan de gerapporteerde effecten dus helemaal niet hebben.

Het is mogelijk dat de gekrompen testes, stemmingswisselingen en acne bij de MK-677-gebruikers zijn veroorzaakt door andere middelen. Maar het is natuurlijk ook niet onmogelijk dat we over MK-677 gewoon nog niet alles weten.

De duur van het gebruik was een factor in het voorkomen van de bijwerkingen. In de maanden die drie maanden achtereen SARMs gebruikten, kwamen bijwerkingen veelvuldiger voor dan bij de mannen met kortere cycli.

Hoe veilig zijn SARMs?
Hoewel de industrie SARMs propageert als veilige vervangers voor de klassieke anabolica, doen de gerapporteerde bijwerkingen wel heel erg veel denken aan die van anabole steroïden, schrijft Efimenko.

"Based on these reported side effects, SARMs are likely not targeting only muscle or bone development, but also compromise the hypothalamic-pituitary-gonadal (HPG) axis similar to other steroids, including exogenous testosterone."

"Of specific concern is that approximately 1 out of 5 SARM users reported decrease in testicular size, a sign of testicular atrophy and potential male infertility. Testicular atrophy in SARMs users suggests that SARMs suppress the release of gonadotropins, more specifically luteinizing hormone (LH) and follicle stimulating hormone (FSH), from the pituitary gland."

"Without the expression of LH and FSH, the testes are unable to perform spermatogenesis and male fertility may therefore be compromised. Although the data suggests SARMs may compromise male fertility, further investigation is warranted to confirm this."

Bron:
Int J Impot Res. 2021 Sep 1. doi: 10.1038/s41443-021-00465-0. Online ahead of print.

Meer:
20 'supplementen' met SARMs (inclusief MK-677) getest | Het is weer dieptriest (23-8-2020)
Testuitslagen | Dit moet je weten voordat je SARM's (of MK-677) gaat kopen (9-12-2017)


Hoe veilig is S23? Beschadigt LGD-4033 de lever? MK-4541: een SARM die spieren sterker maakt en kankercellen doodt

Hoe veilig is S23?
Een dierstudie uit 2009, waarin onderzoekers S23 uitprobeerden op ratten, suggereert dat S23 misschien nog een tikkie riskanter is dan andere SARM's.

Beschadigt LGD-4033 de lever?
Leverartsen van het Amerikaanse Baylor College of Medicine rapporteren nog een geval van leverbeschadiging door LGD-4033.

MK-4541: een SARM die spieren sterker maakt en kankercellen doodt
Klinkt goed, maar of MK-4541 ooit op de markt komt?