Opgeladen: 8-5-2017
Opgeborgen in: Supplementen voor duursporters, Plantaardige extracten
Translation: Impressive improvement in endurance capacity with thyme (12-7-2017)

Spectaculaire verbetering uithoudingsvermogen door thijm

Dierstudie: spectaculaire verbetering uithoudingsvermogen door thijm?
Een extract van thijm - yep, hetzelfde spul dat bij jou in het keukenkastje staat - zorgt voor een spectaculaire verbetering van het uithoudingsvermogen. Bij de ratten, waarmee onderzoekers van Tabriz University in Iran experimenteerden, vergrootte thijm het uithoudingsvermogen met een factor vijf.

Studie
De onderzoekers lieten ratten gedurende 8 weken 5 dagen per week een uurtje op een treadmill. De bandsnelheid was 27 meter per minuut, de helling 10 procent. De helft van de dieren kreeg dagelijks een thijmextract via de orale route toegediend. De onderzoekers maakten het thijmextract zelf.


Dierstudie: spectaculaire verbetering uithoudingsvermogen door thijmHet humane equivalent van de toegediende dosis was, als we gemakshalve uitgaan van een Homo sapiens van 80 kilo, 4.6 gram. Ugh.

4.6 gram is voor een methanolextract van kruiden niet alleen veel, maar misschien ook toxisch. Als je wilt gaan experimenteren met deze extracten, begin dan maar met dosis die een factor 10 lager ligt.

Resultaten
Het thijmextract zorgde voor een dramatische verlenging van de tijd dat de proefdieren konden blijven rennen op een treadmill met een snelheid van 36 meter per minuut en een helling van 8 procent.


Dierstudie: spectaculaire verbetering uithoudingsvermogen door thijmDe suppletie had vrijwel geen effect op de aanmaak van antioxidante enzymen in de spiercellen.


Dierstudie: spectaculaire verbetering uithoudingsvermogen door thijm


Dierstudie: spectaculaire verbetering uithoudingsvermogen door thijmMaintenant zijn extracten die de activiteit van PGC-1-alpha moeten stimuleren, en daardoor in cellen het aantal mitochondria vergroten, retehip in de de wondere wereld van duursportsupplementen zijn Het thijmextract vergrootte de concentratie van PGC-1-alpha echter niet, zie je hierboven.

Conclusie
"Thyme extract supplementation increased endurance exercise tolerance in intact animals", concluderen de onderzoekers. Maar de manier waarop thijm dat voor elkaar elkaar krijgt, daarover tasten ze in het duister. "Decreased oxidative stress and regulation of the PGC-1-alpha protein expression are not considered as underlying molecular mechanisms", schrijven ze.

Carnosic acid
Wij, de onwetende samenstellers van dit gratis webmagazijn, hebben echter een donkerbruin vermoeden. Als je een blik op de onderstaande links werpt, weet je in welke richting we denken.

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2017 Apr 21;14:11.

Meer:
Carnosic acid - een bioactieve stof in thijm - laat spiercellen meer glucose opnemen (4-3-2016)
Carnosic acid - een bioactieve stof in thijm - saboteert vetcellen (3-3-2016)
Ursolic acid: een anabool uit appels (en uit thijm) (7-6-2011)


Extract uit kersen maakt duursporters dertien procent sneller

Citrulline maakt wielrenners anderhalve procent sneller

Angelica sinensis vergroot uithoudingsvermogen en spierkracht

Extract uit kersen maakt duursporters dertien procent sneller
Deze studie is natuurlijk voor de volle tweehonderd procent betrouwbaar, maar is wel betaald door een fabrikant van...

Citrulline maakt wielrenners anderhalve procent sneller
De dosis die daarvoor nodig is: 2.4 gram L-citrulline per dag. Da's heel beschaafd.

Angelica sinensis vergroot uithoudingsvermogen en spierkracht
Wij lazen deze publicatie in Molecules met rode wangen en trillende knietjes, maar hebben toch enige reserves.