Opgepoetst: 16-11-2022
Opgeladen: 18-1-2015
Opgeborgen in: Prostaatkanker, Krachttraining
Translation: Building muscles without testosterone (3-3-2015)

Spieren opbouwen zonder testosteron

Als er geen testosteron in je lichaam circuleert kun je geen spieren opbouwen, zeggen de leerboeken. Klopt niet, ontdekten bewegingswetenschappers van de University of Maryland in de Verenigde Staten. Zij ontdekten dat mannen met prostaatkanker, die medicijnen gebruiken die de werking van testosteron blokkeren, toch spiermassa en kracht winnen door krachttraining.


Spieren opbouwen zonder testosteronStudie
Bijna alle mannen ontwikkelen, als ze maar oud genoeg worden, prostaatkanker. Artsen behandelen prostaatkanker vaak met middelen die voorkomen dat testosteron of andere androgenen kunnen interacteren met de androgeenreceptor. Niet zelden combineren artsen die antiandrogenen met middelen die in de hersenen de afgifte van stuurhormonen als LH en FSH stoppen. Zonder FSH en LH produceren de testes geen testosteron.

Antiandrogeentherapie remt de groei van veel prostaatkankertumoren, maar heeft als bijwerking dat de spiermassa vermindert, mannen hun kracht verliezen en sneller dik worden, en steeds meer moeite krijgen met alledaagse activiteiten. De onderzoekers probeerden daaraan met krachttraining iets te doen.

De onderzoekers experimenteerden met 17 mannen. Ze hadden allemaal prostaatkanker, kregen antiandrogeentherapie en waren met een gemiddeld vetpercentage van 31.4 procent te dik. Hun gemiddelde leeftijd was 67 jaar.


Spieren opbouwen zonder testosteronDe onderzoekers lieten de mannen gedurende 12 weken 3 keer per week trainen met weerstandmachines hun belangrijkste spiergroepen met oefeningen als de unilateral knee extension, de chest press, seated row, seated hamstring curl, de abdominal crunch en de leg press.

Nadat de mannen waren opgewarmd maakten ze 4-5 reps met een belasting waarmee ze nog maar net 5 reps konden maken. Daarna verminderden ze de belasting een beetje, en maakten ze, zonder dat ze rust hadden genomen, nog eens 1-2 reps to failure. Daarna verminderden ze de belasting, maakten nog eens 1-2 reps to failure, enzovoorts. De mannen waren pas klaar met een oefening als ze in totaal 15 reps hadden gemaakt.

Resultaten
Hoewel testosteron in het lichaam van de mannen geen rol van betekenis meer speelde, bouwden de mannen toch ruim anderhalve kilo spiermassa op. Hun vetpercentage zakte van 31.4 naar 30.7 procent. [Grafiek]

De maximaalkracht bij de knee extension, de chest press en de leg press nam toe.


Spieren opbouwen zonder testosteronNa 12 weken krachttraining gingen alledaagse activiteiten de mannen beter af. Ze konden bijvoorbeeld in een korte tijd vaker opstaan uit een stoel [Chair Stands], liepen sneller trappen op [Stair Climb] en hadden minder tijd nodig om 400 meter af te leggen.


Spieren opbouwen zonder testosteronDe krachttraining verbeterde de kwaliteit van leven. De Brief Fatigue Inventory-score van de mannen verminderde - ze kregen dus meer energie. Bovendien gingen vonden de mannen dat ze sociaal, emotioneel en lichamelijk beter gingen functioneren.

Conclusie
"Contrary to the commonly accepted role of testosterone in strength training-induced muscle hypertrophy and within the limitations of this study, we present preliminary evidence that near optimal muscle adaptations can occur in older hypogonadal men", schrijven de onderzoekers. "The observed gains in muscle mass and strength are associated with improved functional independence and quality of life in these men."

"A better understanding [...] the mechanisms responsible for the increases in muscle hypertrophy, strength, and physical function in the absence of testosterone could help prevent the mobility limitations, weakness, fatigue, and poor quality of life common in men with prostate cancer receiving androgen deprivation therapy."

Bron:
J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2013 Apr;68(4):490-8.

Meer:
Dankzij krachttraining hebben mannen met prostaatkanker nog steeds seks (17-11-2013)
Bewegen moet standaardbehandeling bij kanker worden" (21-7-2012)
Megadosis lichaamsbeweging reduceert sterftekans bij prostaatkanker (28-4-2012)


Zo ruimt lichaamsbeweging tumoren op

Intensieve krachttraining reduceert bijwerkingen kankertherapie

Intervaltraining voor kankerpatienten

Zo ruimt lichaamsbeweging tumoren op
Fysieke inspanning verandert het lichaam voor kankercellen in een onvriendelijke omgeving. Dierstudie.

Intensieve krachttraining reduceert bijwerkingen kankertherapie
Als vrouwen met borstkanker tijdens hun chemo's en bestralingen twee keer per week met fikse gewichten hun benen trainen op de leg-press, reduceren ze letterlijk alle bijwerkingen van hun behandeling.

Intervaltraining voor kankerpatiënten
Mensen die kanker hebben overleefd, hebben een verhoogde kans op diabetes en hart- en vaatziekten. Beweging kan daarvoor een stokje steken - en tegelijkertijd de kans verminderen op de terugkeer van de kanker.