Opgeladen: 1-4-2022
Opgeborgen in: Spirulina, Hart & bloedvaten
Translation: A few spirulina tablets a day lower your blood pressure by 4 to 5 points (2-4-2022)

Een paar tabs spirulina per dag verlagen je bloeddruk met 4 tot 5 punten

Suppletie met de microalg spirulina kan zowel de boven- als de onderdruk met ruim 4 punten verlagen. Dat blijkt uit een metastudie die is verschenen in Nutrients.


Een paar tabs spirulina per dag verlagen je bloeddruk met 4 tot 5 punten


Studie
Epidemiologen van de Medical University of Lublin in Polen verzamelden 5 studies naar het effect van suppletie met spirulina op de bloeddruk, en waaraan in totaal 230 proefpersonen hadden meegewerkt.

De beproefde doses varieerden van 1 tot 8 gram spirulina per dag; de toedieningsduur van 2 tot 12 weken.

In spirulina zitten bestanddelen die in dierproeven de bloeddruk kunnen verlagen. Phycocyanine is daar eentje van. Phycocyanine kan indirect de activiteit van stikstofmonoxide in de vaatwanden verhogen, waardoor die soepeler worden en in theorie de bloeddruk kan verminderen. Met hun metastudie wilden de Polen nagaan of dat in mensen ook zo werkt.

Resultaten
Suppletie met spirulina verminderde de systolische bloeddruk - de bovendruk of de bloeddruk tijdens de hartslag - met 4.6 punten.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Een paar tabs spirulina per dag verlagen je bloeddruk met 4 tot 5 punten


Doses hoger dan 2 gram per dag, en spirulinakuren die langer duurden van 12 weken leken meer effect te sorteren dan geringere doses en korterdurende kuren, maar die verschillen waren niet statistisch significant.

Spirulinasuppletie verminderde de diastolische bloeddruk - de onderdruk of de bloeddruk tussen twee hartslagen in - met 4.3 punten.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Een paar tabs spirulina per dag verlagen je bloeddruk met 4 tot 5 punten


In hun meta-analyse gebruikten de onderzoekers een 'lastige' studie. Toen de Polen die weglieten, bleek spirulina de onderdruk ineens met 7 punten te verlagen. Dat is het getal dat de Polen vermelden in hun abstract. Begrijpelijk, maar niet erg netjes.

Conclusie
"Spirulina administration might have a supportive effect on the prevention and treatment of hypertension", schrijven de Polen.

"More exact randomized controlled trials are needed to clarify the effect of spirulina supplementation on blood pressure."

Bron:
Nutrients. 2021 Aug 31;13(9):3054.

Meer:
Bloeddruk zakt 3 punten door Pycnogenol (27-2-2022)
Chia verlaagt de bloeddruk (maar dat is nog niet alles) (2-5-2020)
Krachttraining + visolie = verlaging bloeddruk (17-2-2020)


Bloeddrukverlaging door beweging vergelijkbaar met verlaging door medicatie Lycopeen verlaagt bloeddruk Biergist verlaagt bloeddruk

Bloeddrukverlaging door beweging vergelijkbaar met verlaging door medicatie
Zeker de combinatie van duur- en krachttraining kan de bloeddruk flink verlagen.

Lycopeen verlaagt bloeddruk
De dosering waarin lycopeen de bloeddruk verlaagt is zo gering, dat het drinken van een glas tomatensap al effect zou moeten hebben.

Biergist verlaagt bloeddruk
Als je bij elke maaltijd 2 tabletjes biergist slikt, dan zakt je bloeddruk na enkele weken met zo'n 2 tot 6 punten.