Opgeladen: 3-8-2022
Opgeborgen in: Testosteron & leefstijl, Horror & sensatie
Translation: Alarming drop in testosterone levels in young men (4-8-2022)

Jonge mannen hebben steeds minder testosteron

De endocrinologie van doorsnee-mannen in rijke landen is op een alarmerende manier aan het veranderen. Volgens Amerikaanse onderzoekers hebben jonge mannen die nu rondlopen maar liefst eenderde minder testosteron dan de jonge mannen van 15 jaar geleden.


Jonge mannen hebben steeds minder testosteronStudie
Soum Lokeshwar, een Amerikaanse arts en onderzoeker, analyseerde de gegevens van 4045 mannen van 15-39 jaar die in 1999-2016 waren verzameld in de National Health and Nutrition Examination Surveys. Hij keek daarbij in het bijzonder naar de totale testosteronspiegel.

Resultaten
In de bestudeerde periode werden mannen dikker. Hun gemiddelde BMI nam toe met iets meer dan 2 punten. Die toename was statistisch significant.

In dezelfde periode kelderde de totale testosteronspiegel van de mannen. In 1999-2000 lag die gemiddeld nog in de buurt van de 600 nanogram per deciliter. In 2015-2016 was dat nog maar 400 nanogram per deciliter. Dat komt neer op een afname van ongeveer dertig procent.

Klik op de onderstaande tabel en figuur voor een grotere versie.


Jonge mannen hebben steeds minder testosteron


Jonge mannen hebben steeds minder testosteronLokeshwar herhaalde zijn exercitie maar keek toen uitsluitend naar de mannen met een 'gezond' BMI. Toen hij dat effect wegppoetste, en dat ook maar meteen deed voor andere confounders zoals chronische aandoeningen en ziekten, leeftijd, roken, alcohol en lichaamsbeweging nam de testosteronspiegel nog steeds significant af.

Oorzaak?
Lokeshwar weet niet wat de door hem beschreven afname van de testosteronspiegel kan verklaren. Misschien krijgen mannen via hun voeding meer fyto-oestrogenen binnen, oppert hij.

Of misschien komt het door de gegroeide populariteit van marihuana. Maar wat het ook is, het is iets wat van buiten komt.

Wij, de onnozele samenstellers van deze website, vermoeden dat verslechterde slaapgewoonten de grootste veroorzaker van de dalende testosteronspiegel is. We slapen steeds minder, en daarnaast verslechtert de kwaliteit van onze slaap.

Bron:
Eur Urol Focus. 2021 Jul;7(4):886-9.

Meer:
Verdwijnen van groenten en fruit uit voeding verlaagt testosteronspiegel (11-12-2019)
Stress en vermoeidheid zijn net zulke sterke testosteronverlagers als leeftijd (8-6-2017)
Verbetering van leefstijl verhoogt testosteronspiegel vijftigers (28-11-2015)


Meer slapen kan je testosteronspiegel vertweevoudigen Uur extra slaap verhoogt testosteronspiegel met 12 procent Overgewicht halveert testosteronspiegel in tieners

Meer slapen kan je testosteronspiegel vertweevoudigen
Dat kun je afleiden uit een humane studie die Plamen Penev van de University of Chicago publiceerde in Sleep.

Uur extra slaap verhoogt testosteronspiegel met 12 procent
Dat mannen die ouder worden minder testosteron aanmaken komt voor een belangrijk deel omdat oudere mannen minder goed slapen dan jonge mannen.

Overgewicht halveert testosteronspiegel in tieners
Als je meer kilo's lichaamsvet met je meezeult dan goed voor je is, circuleert er minder testosteron in je bloed dan de Lieve Heer & Moeder Natuur eigenlijk voor jou in petto hadden.